Styrelsens reviderade förslag om nytt seriesystem

Förbundsstyrelsen har tagit fram ett reviderat förslag om nytt seriesystem i nationella serien. Beslut i frågan tas vid det extrainsatta förbundsmötet den 11 februari i Haninge.

På uppdrag av Svenska Bowlingförbundets styrelse har en projektgrupp
genomfört en serieutredning och tagit fram ett förslag hur en framtida nationell serie kan se ut. Att ha ett levande och relevant seriesystem utgör grunden för tävlandet inom svensk bowling. För att få så många bowlare som möjligt att fortsätta så länge som möjligt behövs ett attraktivt seriesystem som passar alla, oavsett ambitionsnivåer.

Utifrån den serieutredning som genomförts presenterade styrelsen vid årsmötet 2023 ett förslag om nytt seriesystem i nationella serien. Förslaget återremitterades och styrelsen fick i uppdrag att presentera ett reviderat förslag vid ett extra årsmöte i samband med ordförandekonferensen 2024.

Styrelsen har gått igenom tilläggsyrkanden, medskick och kommentarer inkomna från SDF, föreningar och Elitserieföreningen. Seriekommitténs ordförande har varit delaktig i framtagandet av det nya förslaget. Det nya förslaget skickades ut till alla distrikt i början av januari. I det nya förslaget har styrelsen framförallt tagit fasta på följande principer:

➔ Seriesegrare skall gå direkt upp i högre division utan kval (ej till Elitserien)
➔ Flexibilitet beträffande antal lag och matcher i lägre divisioner (division 2
och nedåt)
➔ Eftersträva kortare resor i lägre divisioner

Läs det nya förslaget i sin helhet här. 

Bilaga 1

Bilaga 2

Bilaga 3

Det extrainsatta årsmötet hålls i samband med ordförandekonferensen vid Quality Hotel Winn i Haninge den 11 februari, då det tas beslut i frågan om ett nytt seriesystem i den nationella serien.

– I det reviderade förslaget har vi framförallt fokuserat på att skapa en spetsigare pyramid men med en bredare bredd. Alla seriesegrare kommer att gå direkt upp utan kval förutom till Elitserien, vilket varit ett stort önskemål bland många bowlare. Antal lag minskar i de högsta serierna men vi breddar med fler lag och serier i de lägre divisionerna samt satsar på att korta ned resorna. Det ger både ekonomiska och miljömässiga fördelar, säger Mats Lunderquist i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

– Flera delar är även kvar från det förra förslaget. Förhoppningsvis tas det reviderade förslaget emot väl på årsmötet. Om det går igenom på årsmötet så blir det först 2025-2026 som det börjar gälla. Kommande säsong blir då en omställningssäsong, säger Lunderquist.

30 januari 2024 10:40