Strikejakten - nytt bowlingkoncept för barn

Svenska Bowlingförbundet har skapat ett nytt bowlingkoncept för barn 7-12 år som heter Strikejakten. Genom strikejakten får man uppleva bowling på ett nytt och spännande sätt

Strikejakten är ett verktyg för föreningar och distrikt att använda sig av vid träning av barn samt för rekrytering av nya spelare. I Strikejakten lär man sig bowling på ett lekfullt sätt och konceptet är anpassat efter barnens ålder och motoriska utveckling. Det är ett nytt sätt att jobba på vid bowlingträning för barn. Konceptet bygger på den senaste forskningen om barnidrott och i verktyget ingår allt stöd föreningen behöver för att komma igång. Alla låg- och mellanstadiebarn är välkomna att vara med.

Strikejaktens vision är att där det finns en bowlinghall ska Strikejakten finnas. Ambassadörer till Strikejakten är landslagsspelarna Joline Persson Planefors och Jesper Svensson. 

Träning
För att underlätta för föreningen att hålla i träning för barn 7–12 år, så har Svenska Bowlingförbundet tagit fram sex träningsterminer med detaljplanerade träningspass som föreningen kan följa. Träningspassen är uppbyggda så att alla barn har möjlighet att utvecklas i sin takt och på sin nivå, samt att barnen får möjlighet att utveckla sina motoriska egenskaper. Att följa träningsplaneringen är så enkelt att en förälder till något av barnen i gruppen kan hålla i träningarna. Man behöver inte vara bowlingkunnig för att vara ledare i Strikejakten.

Inom träningsdelen ingår även en matta för att barnen ska kunna spela bowling på sina villkor. Mattan är nio meter lång och rullas ut på banan så att barnen kommer närmare käglorna när de kastar klotet. På detta sätt behöver inte barnen bowla med staket och kan spela ”riktig bowling” redan från början. Mattan ingår i uppstartsstödet som är beskrivet nedan.

Läs mer om träningen på strikejakten.se

Tävling
I Strikejakten ingår även ett tävlingsmoment där barnen får testa sina kunskaper mot andra barn som deltar i konceptet. Tävlingsdelen bygger på färdighetsbaserade utmaningar för barnen där resultatet är av mindre betydelse. Det kommer finnas två åldersklasser inom ramen för Strikejakten, 7–9 år och 10–12 år och tävlingsdelen är tänkt att introduceras under hösten 2022.

Läs mer om tävlingsdelen här.

Uppstartsstöd
För att en förening så enkelt som möjligt ska kunna komma igång med Strikejakten har Svenska Bowlingförbundet tagit fram ett startpaket där föreningen får allt den behöver i form av matta, träningsredskap och annat som behövs. För att ytterligare underlätta för föreningen ingår det även 20 timmars uppstartsstöd där en konsulent från Strikejakten kommer ut till föreningen och hjälper till med allt det praktiska som behövs för att komma igång.

Läs mer om uppstartstöd här.

För frågor om hur er förening kan ta del av Strikejakten så kontakta gärna Johan Ekström på johan.ekstrom@swebowl.se eller gå in på strikejakten.se för att få veta mer.

Ambassadör Joline Persson Planefors om Strikejakten: 

Linus Wirén   09 februari 2022 15:42