Stort intresse för Strikejakten

Bowlingkonceptet Strikejakten för barn 7-12 år lanserades i februari. Intresset har varit stort och flera föreningar runt om i landet är igång med det nya träningsverktyget.

– I nuläget är föreningar på 34 orter runt om i Sverige igång med Strikejakten. Det känns väldigt positivt och under hösten kommer vi att satsa på att marknadsföra konceptet ännu mer, säger Johan Ekström, utbildningsansvarig på Svenska Bowlingförbundet.

I Strikejakten lär man sig bowling på ett lekfullt sätt och konceptet är anpassat efter barnens ålder och motoriska utveckling. Det riktar sig till barn mellan 7-12 år. Konceptet är ett verktyg för föreningar att använda sig av vid träning av barn samt för rekrytering av nya spelare. Strikejakten erbjuder ett färdighetsbaserat bowlingkoncept som ger barn en möjlighet att utveckla specifika egenskaper för just bowling, samtidigt som de utvecklar sin generella motorik.

Som stöd till ledarna finns ett framtaget material som omfattar 12 lektioner per termin och i materialet finns exempel på träningsupplägg och övningar. Varje lektion är 60 minuter och genomförs en gång per vecka.
– Vi tror stenhårt på att bowlingträning för barn ska anpassas och gå till på liknande sätt som det gör i andra sporter samt att det ska vara ledarledda pass från att man börjar med bowling, säger Johan Ekström och fortsätter:
– Det är viktigt att vi får fler som vill vara ledare för Strikejakten, förslagsvis en förälder till ett barn i gruppen. Vi försöker hjälpa föreningar med ledarrekryteringen. Den som är ledare behöver inte ha varit bowlare själv och man får bra stöd av det framtagna materialet.

För att barnen ska få chansen att spela bowling på sina villkor har Svenska Bowlingförbundet tagit fram en matta för att kunna korta av banan från de ursprungliga 18 meterna. Detta gör att när mattan rullas ut på den ordinarie banan så kan barnen bowla från 9, 12 eller 15 meter beroende på ålder och utveckling och de slipper spela med staket.
– Det har varit ett gott gensvar och många barn tycker att det är väldigt kul.

För varje avklarad nivå får man ett färgat armband och det finns sex färger på armband.

Höst- och vårterminen av Strikejakten är färdigplanerade och Johan Ekström är i full gång med att planera kommande terminer. Träningskonceptet är ännu i sin linda och han menar att det finns bitar att utveckla.
– Vi tar gärna emot konstruktiv kritik om vad som funkar bra och vad som kan bli bättre.

På strikejakten.se finns mycket mer information om Strikejakten.
– Det är viktigt att läsa allt på hemsidan för att få en god förståelse för hur det hela funkar, säger Johan Ekström.


Toppbilden och bild 2 är från BK Brios Prova-på-dag i Nyköping i våras. Nu har de träningar varje måndag och 8-12 elever är med. 


Bild 3 är från Ed och kommunens aktivitetsdag förra söndagen där Kägelsällskapet Edsbowlarna var med och man fick spela på bowlingmatta i stålande sol. 

Linus Wirén   26 september 2022 20:03