Spelarna till Team Sweden herr uttagna för 2023 och 2024

Förbundskapten Robert Andersson har tagit ut Team Sweden herr för 2023 och 2024. Flera av dem har varit med tidigare och har mycket landslagserfarenhet. Men teamet består också av fyra nya spelare som får sina första Team Sweden-kontrakt.

I somras tog förbundskapten Robert Andersson ut en bruttotrupp på 24 spelare till Team Sweden herr som under hösten och vintern spelat fem gemensamma tävlingar inför kommande uttagning. Den avslutande tävlingen var AIK International Tournament som avgjordes i söndags och nu har förbundskaptenen tagit ut spelarna som får en plats i Team Sweden för säsongerna 2023/2024.

Följande tolv spelare är uttagna till Team Sweden herr: 

Pontus Andersson, 27 år, Team Clan BK
James Blomgren, 35 år, Team Alingsås BC
Kim Bolleby, 31 år, Team Pergamon BC
Rasmus Edvall, 28 år, IS Göta
Carl Eklund, 17 år, IKW/Köping BK
Robin Ilhammar, 18 år, Team Clan BK
Markus Jansson, 29 år, Team Pergamon BC
Martin Larsen, 43 år, Team Pergamon BC
Teodor Samuelsson, 22 år, BK Kaskad
Jesper Svensson, 27 år, Team Pergamon BC
William Svensson, 22 år, BK Kaskad
Mattias Wetterberg, 33 år, Matteus-Pojkarna BK

Alla sex spelare som representerade Sverige vid EM i Helsingfors 2022 är uttagna. Sverige tog där åtta medaljer och blev bästa nation i mästerskapet.
– De gjorde ett väldigt framgångsrikt mästerskap och är självskrivna i Team Sweden, säger Robert Andersson.
Kvar från tidigare Team Sweden är också Kim Bolleby och Mattias Wetterberg.
– Kim Bolleby hade en otroligt fin tävlingssäsong 2022. Mattias Wetterberg kämpar fortfarande med en skada i ett finger och kan inte träna så mycket. Men han har ändå visat på tävlingar att han är bland de bästa. Han vann One Lane Challenge i Ed och blev tvåa i helgens AIK International Tournament.

Nya spelare i Team Sweden är Rasmus Edvall, Carl Eklund, Robin Ilhammar och Teodor Samuelsson.
– Rasmus Edvall blev topp 16 i World Series på PBA-touren i mars och förtjänar en plats. Carl Eklund har presterat tillräckligt bra för att komma med i Team Sweden trots att han fortfarande tillhör juniorlandslaget. Han vann bland annat två guld vid U21-VM i somras och tog hem Europatourtävlingen i Mora i december. Robin Ilhammar har presterat väldigt bra i landslagströjan på junior- och U21-mästerskap och visat att han är mogen för Team Sweden. Medan Carl Eklund och Robin Ilhammar tar den normala vägen in i Team Sweden via juniorlandslaget så har Teodor Samuelsson kämpat till sig en plats lite mer från sidan. Han har inte varit med i något juniorlandslag tidigare, säger Andersson och fortsätter:
– Teodor har haft en väldigt fin utveckling och dominerat den interna rankingen på Team Sweden-tävlingarna tillsammans med James Blomgren, Jesper Svensson och Kim Bolleby. Han presterade även bra i Singapore Open i december.

De övriga spelarna som var med i den tidigare bruttotruppen för Team Sweden kommer Robert Andersson fortsätta att ha koll på. De som är under 25 år bildar en utvecklingsgrupp där även Robin Noberg får en plats efter hans fina framgångar den senaste tiden. Utvecklingsgruppen har läger i sommar och Andersson fortsätter också att observera de äldre spelarnas tävlingsresultat.
– Det är såklart tufft för de äldre spelarna som har haft en given plats i Team Sweden tidigare men som inte har det längre. Alla spelare är proffsiga och gör sitt bästa men vi har aldrig haft så många bra spelare inom svensk bowling som vi har nu. Det är bara för dem att fortsätta jobba på och bevisa genom resultaten att de ska ha en plats. Det finns möjlighet till att utöka Team Sweden-truppen något framöver om det visar sig att någon spelare står för väldigt fina prestationer, säger Robert Andersson.

I Team Sweden får spelarna stöttning i sin bowling och visst tävlings- och materialstöd. Här närmast väntar Ballmaster i veckan där alla Team Sweden-spelare är med. Där kommer spelarna tillsammans med Robert Andersson att jobba med gameplan och utvärdering vid varje start. I april kommer flera i gänget spela World Series på PBA-touren och får då stöttning på plats av förbundskaptenen.

Till sommaren väntar herrarnas EM som spelas den 7-18 juni i Wittelsheim i Frankrike. Robert Andersson presenterar EM-truppen den 21 mars.

Team Sweden dam är intakt med den uttagning som gjordes i somras och gäller över 2023 och 2024.

  • Team Sweden
Linus Wirén   10 januari 2023 12:44