Spelare sökes till studie kring bowling med låga oljevolymer

Svenska Bowlingförbundet och Stockholms Bowlingförbund kommer att genomföra en studie kring bowlares upplevelse av spel på oljeprofiler med väldigt låg oljevolym.
16 spelare på olika spelnivå efterfrågas till studien som drar igång i januari.

Ian Robinson från Stockholms Bowlingförbund är projektledare för studien. Involverade är också förbundskapten Robert Andersson, Johan Ekström som är utvecklings- och rekryteringsansvarig samt Peter Hellström, coach vid RIG i Nässjö.
– Genom studien vill vi känna bowlare på pulsen och se hur resultatnivån blir när de spelar på profiler med låg oljevolym. De senaste 30 åren har kloten blivit starkare och starkare samtidigt som mer och mer olja har lagts på banorna. Vi vill sprida kunskap om spel på profiler med låg oljevolym och ta del av hur andra bowlare upplever spelet på dessa profiler, säger Ian Robinson.

I projektet efterfrågas bowlare som bor i Stor-Stockholm/Mälardalen i olika åldrar, kön, speltyp och spelskicklighet. Träningsfasen i projektet pågår under två månader och spelarna tränar på profilerna i sin egen hemmahall. Det kommer även bjudas in till två gemensamma träffar där alla spelar på profilerna i två olika hallar.
– Profilerna som är med i studien har en oljevolym likt profiler som man spelade på högsta tävlingsnivå under 80-talet, säger Robinson.

När träningsperioden är slut genomförs en tävling för alla spelare i studien. Därefter kommer alla deltagare göra en utförlig utvärdering.

Ian Robinson tror att studien kan påvisa att spel på profiler med låg oljevolym kan fungera som en bra introduktion för nya bowlare.
– Tröskeln från att kasta lite klot till att prova på att tävla blir lägre genom dessa profiler. Det behövs inga dyra klot och räcker att ha en väska med två enklare klot. Det blir inga stora förändringar i banan och det kan vara positivt att testa i olika ligor på lägre nivå.

Ian Robinson menar att det även finns intresse från flera hallägare att bromsa oljevolymen på banorna.
– Det blir dyrt för hallarna att lägga på så mycket olja. Oljan kan även åka ned i maskinerna och påverka kägelmaskiner samt klothissar negativt.

Mer om ansökan:

För att vara valbar till projektet så behöver du ha följande egenskaper
– Nyfiken & intresserad av sporten bowling
– Ha en så bra relation med en bowlinghall så att du kan olja upp speciella profiler när du känner för det
– Ha förmåga att i tal och skrift göra en grundlig utvärdering av projektet
– Bowla med klot med vikten 14 eller 15 pund

Skicka din ansökan till Ian Robinson på mail ian@stbf.se senast fredag 16 december.

Läs mer om studien här. 

Linus Wirén   07 december 2022 09:52