Spader Dam är svenska mästare 2024

Det blev en riktig rysare när Spader Dam och Team X-Calibur möttes i SM-finalen i 8-manna vid slutspelet i Jönköping. Spader Dam vann till sist den tredje och avgörande finalen med 11-9 och tar sitt 18:e SM-guld.
– Jag är helt mållös, säger Emma Halttunen som blev stor guldhjälte för Helsingborgslaget.

Det blev ett oerhört rafflande finalmöte mellan Spader Dam och X-Calibur vid SM-slutspelet i Jönköping under söndagen. Tre tuffa bataljer där det var kamp hela vägen till slutrutorna. Spader Dam vann den första matchen med 10-9. I den andra matchen kom X-Calibur tillbaka. De vann med 11-9 och tog finalmötet till en avgörande match.

Efter två serier spelade i den tredje finalen så ledde Spader Dam med 9-1 och Helsingborgslaget hade greppet om SM-guldet. Men lite av temat för finalmötet var att det aldrig gick att räkna ut något av lagen och så inte heller i den avgörande matchen. X-Calibur hämtade ny kraft och tog hem den tredje serien med 4-1. Ställningen var 10-5 till Spader Dam och X-Calibur behövde vinna med 5-0 i den fjärde serien för att ta det hela till en skiljeserie. Det var inte långt från att det blev så och X-Calibur pressade Spader Dam hela vägen in till slutrutorna. Avslutningen blev gastkramande där Emma Halttunen i Spader Dam spelade huvudrollen. Halttunen hade varit reserv i flera slutspelsmatcher och klev in från start först i den andra finalmatchen. Väl i den avgörande matchen levererade hon som bäst när det behövdes som mest. I andra serien slog hon till med en 300-serie och i den fjärde serien avslutade hon med en trippel vilket ledde till att Spader Dam kunde hålla undan och bärga ännu ett SM-guld till Helsingborg.
– Jag är lite i chock och kan knappt fatta att det här har hänt. Det är min bästa match någonsin och det känns väldigt stort, säger Halttunen som blev poängbäst i den tredje finalen med 970 poäng.

Efteråt hyllades hon av laget och supportrarna med ramsan: “Vi har Emma och det har inte ni”.
– Jag är så tacksam att Emma gick in och tog ett sådant ansvar och ordnade den poängen som vi behövde. Det är inget lätt läge men det känns som att det är i slutspel som hon trivs som bäst och det är väldigt häftigt att se, säger lagkompisen Jenny Wegner.

SM-guldet är Spader Dams 18:e i 8-manna.
– Det var tufft idag men vi är väldigt glada att vi lyckades vinna. Vi vill så gärna ha det där guldet och alla är sådana vinnarskallar, säger Wegner.

För X-Caliburs del så var det den tredje raka finalförlusten mot Spader Dam. Hanna Engberg i Partillelaget var besviken efteråt men samtidigt stolt över deras insats.
– Det är riktigt tungt när vi står för en sådan upphämtning och är så nära. Vi gör tre bra matcher idag och har inget att skämmas över. Vi vinner den totala slagningen i två av tre matcher men får inte med oss de jämna borden här i slutet och det är små tillfälligheter som avgör.
Hur ser du på er säsong som helhet?
– Jag tycker att vi gör en otrolig säsong. Vårt starkaste banpar (Joline Persson Planefors och Alida Molander) skadade sig inför säsongen och vi står här nu och har ändå varit så nära guldet, säger Hanna Engberg. 

Resultat 

SM-slutspelet 2024, damer topp 3
1. Spader Dam, Helsingborg
2. Team X-Calibur, Partille 
3. BK Högland, Nässjö
3. B-K Eva, Stockholm

Spader Dams guldlag
Anna Andersson
Elin Bergqvist
Emma Halttunen
Katrin Jansson
Nora Johansson
Hanna Jönsson
Josefine Linderoth
Sandra de Neergaard
Filippa Persson
Cajsa Wegner
Jenny Wegner

Coach: Karl Wahlgren

Klubbinfo Spader Dam, Helsingborg
Klubben bildades 1971
Antal SM-guld: 18 

Svenska mästare de senaste tio åren
2024 Spader Dam 
2023 Spader Dam 
2022 Spader Dam 
2021 inställd pga av pandemin
2020 Säsongen avbruten pga pandemin
2019 Spader Dam 
2018 Team X-Calibur  
2017 Spader Dam 
2016 Spader Dam 
2015 Team X-Calibur 

Mer om SM-slutspelet - kolla även in Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 

Instagram
Facebook
X
TikTok

Linus Wirén   12 maj 2024 19:19