Sju svenskar vidare till söndagens finalspel i Ballmaster

Under veckoslutet avgörs den finska stortävlingen Brunswick Ballmaster Open för 53:e gången. Och på plats i Talihallen i Helsingfors har ett drygt 30-tal svenska spelare kvalat. 

Som brukligt domineras tävlingen av inhemska spelare. Men herrarnas Team Sweden är på plats. Och två av dessa lyckades riktigt bra i kvalet. Precis bakom finländarna Joonas Jehkinen (1489) och Samu Valaranta (1469) placerade sig Pontus Andersson (1457) och Jesper Svensson (1448) som trea och fyra.

De placeringarna gjorde att de båda svenskarna tillsammans med övriga bland topp 16 stod över finalsteg 1. Bland de 32 som kvalificerade sig för det första finalsteget var svenskarna Robin Hultsten, Karl Wahlgren, Teodor Samuelsson, James Blomgren, Kim Bolleby, William Berggren, Markus Jansson och Mattias Wetterberg.

Och av ovan nämnda svenskar gjorde Teodor Samuelsson, Kim Bolleby, James Blomgren, Markus Jansson och Karl Wahlgren duon Pontus Andersson och Jesper Svensson sällskap till andra finalsteget där 32 spelare spelar vardera åtta serier från scratch. Teodor var förresten bäst i finalsteg 1 med sina 1361.

Efter det inledande finalsteg 2 imorgon söndag bantas finalfältet till 16 spelare, vilka delas in i två grupper där matchspelet Round Robin gäller. Från tredje finalsteget avancerar sedan topp 2 i varje grupp till två semifinaler, och sedan en final. 

Några kommentarer har vi också fått från bäste svensken i kvalet, nämligen Pontus Andersson. Och han kommenterade kvalet så här. – Ja, för mig passade spelet väldigt bra. Korsa mycket ribbor, och spela löst, är något jag känner mig väldigt bekväm med.

Och vad han trodde om spelet på söndagen det utryckte han så här.
– Det är något vi får se då. Men jag har en gameplan uppsatt.

Och avslutningsvis frågade vi vad nyckeln till framgång i söndagens finalspel skulle kunna vara.
– Jag tror den viktigaste nyckeln för att lyckas imorgon är att hantera den mentala biten. Att stanna i nuet. Så får vi se hur långt det tar mig.

Kl 09.00 svensk tid drar söndagens finalspel igång. 

Resultat

Tidsschema finaldagen

Livestream

Sändning semifinal och final  yle TV2

Text: Jörgen Oksanen

15 januari 2023 00:43