Silver till Melin i Masters och brons för Mehmet - tangerat medaljrekord för Sverige

Sverige rundade av junior-EM med att ta två medaljer under fredagen. Kevin Melin tog silver i Masters och för Elissa Mehmet blev det brons. Sverige tar totalt 13 medaljer i Wien vilket är tangerat medaljrekord för Sverige i JEM-sammanhang.

Masters var den avslutande distansen vid junior-EM i Wien och matcherna spelades i bäst av tre serier. På killsidan avancerade Kevin Melin till semifinal. Där ställdes han mot Daniel Harding från England. På vägen till semifinal hade Harding slagit ut två svenskar. I steg två besegrade han Emil Svensson och i kvartsfinalen vann han mot Robin Noberg. Semifinalen blev rafflande. Harding ledde med 1-0 men Kevin Melin lyckades vända och vinna med 2-1.
– Det var en riktigt tuff semifinal. Den engelska klacken lät mycket men jag försökte lägga fokus på rätt saker. Jag är väldigt glad att jag kunde vända matchen och ta lite revansch för hela laget, säger Kevin Melin. 

I finalen fick Kevin Melin ta sig an Nicolas Carter från Danmark. Melin vann första serien med 264-216 men i andra serien kom Carter tillbaka och tog hem den med 269-182. I avgörande serien drog dansken det längsta strået och vann med 256-223.
– Jag tycker att jag spelade bra i tredje serien men Carter gjorde det ännu bättre. Det känns riktigt gott att ta silver, säger Kevin Melin. 

AIK-bowlaren tar två guld och två silver vid sitt första junior-EM.
– Det är en väldigt härlig mästerskapsdebut och hela laget gör det otroligt bra, säger Melin.

På tjejsidan gick Elissa Mehmet till semifinal och ställdes där mot Emilie Marie Aas från Norge. Norskan hade besegrat Maja Engberg i kvartsfinal och det visade sig att hon blev för tuff även för Mehmet i semifinalen. Emilie Marie Aas vann med 2-0 (198-172, 212-190).
– Det känns väldigt bra att ta medalj även om det är lite surt att förlora mot Norge. Jag blev lite nervös inför semifinalen eftersom att hon hade vunnit mot Maja (Engberg) i kvartsfinalen. Jag gjorde mitt bästa men det gick inte hela vägen, säger Elissa Mehmet.

Elissa Mehmet gjorde likt Kevin Melin mästerskapsdebut i Wien och Eslövsspelaren tar medalj i alla fem distanser.
– Jag är väldigt stolt och glad att jag lyckas ta medalj i alla distanser.

Blågult tar totalt 13 medaljer i Wien vilket är tangerat medaljrekord för Sverige i junior-EM. Vid hemmamästerskapet i Malmö 2009 tog Sverige även 13 medaljer.
– Det känns fantastiskt. Vi har haft ett fint samarbete och en trygghet i laget som gör väldigt gott. Jag är tacksam för all peppning och stöttning vi får från hela bowling-Sverige, säger förbundskapten Moa Ekström.

Sveriges medaljer vid junior-EM 2023

Tjejer:
Dubbel guld - Elin Bergqvist/Maja Engberg
Dubbel silver - Elissa Mehmet/Kajsa Samuelsson
Team (4-manna) guld - Elin Bergqvist, Maja Engberg, Elissa Mehmet, Kajsa Samuelsson
All Event silver - Kajsa Samuelsson
All Event brons - Elissa Mehmet
Singel silver - Elissa Mehmet
Masters brons - Elissa Mehmet

Killar
Dubbel guld - Kevin Melin/Emil Svensson
Dubbel silver - Carl Eklund/Robin Noberg
Team (4-manna) silver - Carl Eklund, Kevin Melin, Robin Noberg, Emil Svensson
All Event guld Kevin Melin
All Event silver Carl Eklund
Masters silver Kevin Melin

Sveriges lag

Elin Bergqvist, Spader Dam, 
Maja Engberg, BK Cahoot
Elissa Mehmet, BK Mix Eslöv
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK

Carl Eklund, IKW/Köping BK, 
Kevin Melin, AIK BK
Robin Noberg, Stureby BK
Emil Svensson, BK Tegnér

Förbundskapten: Moa Ekström
Assisterande coach: Robin Skans
Ledare: Louise Sonne

Resultat 

Linus Wirén   09 april 2023 18:08