Silver för Carl Eklund i Europacupen - 18-åringens första internationella mästerskapsmedalj på seniornivå

Carl Eklund tog idag silver i Europacupen i Berlin. Han förlorade finalen mot Thomas Käyhkö, Finland, med 2-1 i serier. Silvret är Carl Eklunds första internationella mästerskapsmedalj på seniornivå.
– Det är lite blandade känslor nu. Det var jobbigt att förlora finalen men det är ändå skönt att jag tar mig så långt som jag gör, säger Carl Eklund.

Carl Eklund gick vidare till semifinal i Europacupen efter att ha blivit trea i topp 8 under förmiddagen. Han fick ihop 8251 poäng över 36 serier. I semifinalen ställdes han mot Hadley Morgan från England. Eklund storspelade i semifinalen och besegrade Morgan med 2-0 (269-258, 258-183).

I finalen fick han ta sig an Tomas Käyhkö. Den meriterade finländaren tog hem den första serien med 236-193. I andra serien stod Carl Eklund för en fin avslutning. Han fick till en tredje serie genom att vinna den andra med 237-227. I den avgörande serien var Käykhö starkast. Han vann med 269-226 i tredje och det blev silver för Carl Eklund.
– Det känns lite både och nu efteråt. Käyhkö tog bättre beslut än mig i finalen. Vi stötte på ett banpar i finalen som var tufft för mitt spelsätt samtidigt som det passade honom bra. Men det är inget jag kan skylla på. I semifinalen kunde jag dra fördelar av banparet då det var svårare för Hadley på vänstersidan och lättare för mig på högersidan. Där kändes spelet väldigt bra, säger Carl Eklund.

Silvret i Berlin är Eklunds första internationella mästerskapsmedalj på seniornivå.
– Jag är väldigt nöjd med silvret även om jag såklart ville ta guld. Det har varit ett speciellt mästerskap. Poängmässigt har det varit bra men mentalt och känslomässigt har det varit lite upp och ned. Nervositeten har ändå släppt mer och mer, mycket tack vare Joline (Persson Planefors) och Robban (Andersson). De är så lugna båda två. Joline var och hejade på mina block och jag följde hennes spelpass. Robban har ju coachat hela tiden och stått där bakom 12 timmar per dag. Det hjälper mycket och det har varit väldigt roligt att åka iväg med dem på mästerskapet.
Hur har du annars upplevt ditt första mästerskap på seniornivå?
– Det har varit lite coolare och det är här jag vill vara om jag ska vara ärlig. Man märker att spelarna här på seniornivå är lugnare, de tar ett slag i taget och jobbar hela vägen. Det har varit tufft att spela så många serier men samtidigt väldigt roligt.

Robert Andersson om silvret:
– Det är en jättebra insats av Carl. Det är klart att det är lite besvikelse nu efter finalen. Första serien var inte så jämn och vi låg dåligt till i andra men Carl gjorde en kanonavslutning där och det var väldigt starkt att fixa en tredje serie. Sedan har vi en ledning med 20 poäng i början av tredje. Då kändes det som att det var på väg åt vårt håll men Käyhkö hittade ett kanonspel och satte pressen på oss. Det är superbra med ett silver och vi kommer säkert att se Carl i många finaler framöver, säger Robert Andersson.

Joline Persson Planefors slutade på femte plats i topp 8 med 7143 poäng och missade semifinal med 41 poäng.
– Det är jobbigt. Jag har inget riktigt bra svar på varför det inte går vägen. Jag bowlar inte lika bra och får inte samma reaktion som jag förväntar mig. De dåliga slagen blir lite för dåliga. Det var inget flow i spelet över 40 serier och det har varit tufft, säger Joline Persson Planefors. 

Joline Persson Planefors kämpade med skadeproblem perioden inför Europacupen och fick bara in ett fåtal träningspass innan mästerskapet.
– Det är brist på mängdträning och jag har för lite slag i kroppen. Jag har egentligen inte haft någon vettig träning sedan i juni men jag är ändå väldigt besviken över resultatet.

Robert Andersson om Joline Persson Planefors mästerskap:
– Joline har gjort många uppoffringar för att vara här och bowla. Hon har inte kunnat träna som hon brukar göra inför ett mästerskap. Vi låg hela tiden nära topp fyra och det blev kniven mot strupen. Med Jolines normalförmåga så ska hon fixa topp fyra ganska lätt. Men med de förberedelser som hon har haft så blev det inte så. Jag förstår att hon är jättebesviken men jag tycker inte att hon ska vara för hård mot sig själv. Det är orimligt att hon ska vara lika bra som vanligt med den uppladdningen.

Resultat

Linus Wirén   28 oktober 2023 16:40