Senior Tour populärare än någonsin - deltagarrekord i årets säsong

I söndags avgjordes storfinalen av Senior Tour 21-22 där Stefan Yngström från Team Enköping vann. Bästa dam blev Christina Lindqvist, BK Merci. 439 spelare har varit med i någon tävling under säsongen, vilket är deltagarrekord.

Säsongens Senior Tour avrundades i söndags med storfinal i Vårby, Stockholm. Sju deltävlingar har spelats under säsongen och till slutfinalen var 40 spelare kvalificerade. Topp 16 gick vidare från kvalet till fyra karuseller. Till sist var fyra spelare kvar som gjorde upp i finalen över en serie. Till finalen tog sig Stefan Yngström Team Enköpings BK, Johan Åberg Mini Arccus Club, Christer Plahn, Bålsta BC och Stig Svensson, SK Nova. Stefan Yngström var starkast i finalen och vann övertygande med 258 poäng. Tvåa blev Johan Åberg med 219 poäng.
– Spelet gick jättebra och det var riktigt härligt att vinna hela touren, säger Stefan Yngström.
Det var första gången Yngström vann hela touren och tidigare under säsongen har han varit som bäst femma i en deltävling.
– Det är svårt att gå hela vägen men jag tycker att spelet har fungerat väldigt bra under hela säsongen. Då blir det ännu roligare att tävla och träna. Vi har en nybyggd hall i Strängnäs så förutsättningarna är perfekta. Nu ser jag fram emot kval med Enköping och sedan blir det en seniortävling i Kalmar den 5-6 juni.

Stefan Yngström gillar upplägget med seniortouren och att det blir väldigt socialt.
– Det är riktigt roligt att spela touren och det bästa är att få umgås med andra bowlare. Flera av oss har spelat tillsammans i 30-35 år men det är också en del som är mer nya på det. Sedan när det väl är spel så vill man vinna.

Christina Lindqvist från BK Merci blev bästa dam i touren och spelade alla deltävlingar.
– Det var första gången jag spelade touren och det var kul. Generellt är jag jättenöjd med spelet även om det var lite surt att jag inte tog mig vidare till topp 16 i storfinalen och jag tappade spelet lite på slutet. Jag tror att jag kommer vara med igen kommande säsong.

Christina Lindqvist, BK Merci

Tävlingen startades 1998 och denna säsong är den bästa hittills med flest deltagare. Johan Rundgren som är med och driver touren menar att uppehållet med pandemin kan ha gjort att ännu fler spelare har varit taggade på att tävla.
– Det har varit superpopulärt den här säsongen. Det är många som inte har tävlat på två år och det har funnits ett uppdämt behov att komma iväg och tävla och hitta på saker. Sedan är det väldigt socialt och många passar även på att göra lite saker vid sidan av bowlingen som att gå på restaurang, säger Johan Rundgren.

Planeringen är igång för nästa säsong och en nyhet i touren blir att det dynamiska handicapet kommer att tas bort och istället kommer ett tour-hcp att skapas.
– Genom detta kommer det bli mer rätt kring spelarnas handicap i touren och det kommer att stärka tävlingen.

Resultat storfinalen

Linus Wirén   05 maj 2022 18:09