SBHF 50 år

Den 21-23 maj firade Sveriges bowlinghallars förbund 50 år med pompa och ståt i Eskilstuna. Bowlingmässa, tävlingar, bankett, prisutdelningar och årsmöte stod på jubileumsprogrammet. Vid årsmötet valdes Makis Manthos till ny ordförande för SBHF.

Branchorganisationen Sveriges bowlinghallars förbund firade 50 år i dagarna tre i Eskilstuna.
– Det blev ett jättebra jubileum. 70 av 175 medlemshallar var med och vid mässan hade vi 37 utställare på plats, säger Johan Rundgren, generalsekreterare för SBHF.

På måndagskvällen arrangerades en bankett för 200 inbjudna gäster på Munktellsmuseet med underhållning och flera priser delades ut. SBHF:s jubileumspris tilldelades Åke Bjerselius för 50 år som hallägare och initiativtagare till SBHF. Årets bowlinghall 2022 blev Nässjö Bowlingcenter.


Mats Andersson och Lotta Runström tar emot utmärkelsen där Nässjö Bowlingcenter utsågs till Årets bowlinghall 2022. 

Sven Åke Lindblad och Hans Johansson fick ta emot utmärkelsen Lennart Lindblads minne. Vid jubiléet instiftade SBHF en Walk of fame där nio hallägare valdes in (se toppbilden) Kriteriet var att man skulle äga bowlinghallen samt varit medlem i SBHF i 40 år.


Banketten vid Munktellsmuseet i Eskilstuna. 

Svenska Bowlingförbundets generalsekreterare Peter Hodor var på plats vid jubiléet.
– Det var en mycket trevligt tillställning där det verkligen syntes att det hade lagts krut på arrangemanget. Det är alltid intressant att träffa folk som betytt mycket för svensk bowling och det var särskilt kul att se de som prisades för sina livsgärningar inom bowlingen.
Vad betyder SBHF för svensk bowling?
– SBHF är oerhört viktigt för att vi ska få de bästa förutsättningar för att bedriva bowling som idrott. Att många av hallägarna brinner för föreningsbowlingen är något som är väldigt positivt.
Peter Hodor tycker att samarbetet fungerar bra mellan Svenska Bowlingförbundet och SBHF.
– Dialogen har de senaste åren varit god och under pandemin försökte vi verkligen stötta varandra i den mån det gick. Det finns många projekt vi kan göra tillsammans och det finns en vilja från båda håll att hitta dessa. Jag vill lyfta fram Johan Rundgren och Daniel Rönnbäck som alltid varit tillgängliga och gjort att vi har en bra dialog.


SBHF:s tidigare ordförande Daniel Rönnbäck tillsammans med Svenska Bowlingförbundets generalsekreterare Peter Hodor som lämnade över gåvobeviset där Svenska Bowlingförbundet skänkt 10 000 kr till Cancerfonden genom insamlingen Bowlare bryr sig.

Årsmötet genomfördes tisdagen den 23 maj och där tackade Daniel Rönnbäck för sig som ordförande efter nio år på posten. Ny ordförande blev Makis Manthos, Tidaholm. Makis Manthos driver Forshallens Bowlingcenter i Tidaholm. Han har tidigare jobbat på RC Bowl och arbetar fortfarande extra där vid stora arrangemang. Manthos har suttit i SBHF:s styrelse i ett år och ser fram emot att få ta över ordförandeklubban.
– Det känns hedrande. Daniel (Rönnbäck) har gjort ett fantastiskt jobb som ordförande och jag ska försöka ta det vidare. Det känns bra att han kommer fortsätta sitta i styrelsen som suppleant och att det går att få extra stöttning av honom.
Makis Manthos menar att det har varit en utmaning för flera hallar de senaste åren.
– Det har varit tufft för många hallar efter pandemin och sedan kom den ekonomiska krisen. SBHF vill verka för att få fler bowlinghallar och att hallarna ska må bra samt främja bowlingsporten. 


Daniel Rönnbäck lämnade som ordförande för SBHF och Makis Manthos tar över. 

En fråga Makhis Manthos menar att det kommer bli extra fokus på framöver är stringmaskiner.
– Vi följer utvecklingen och diskussionerna kring det. Vi har ingen klar åsikt i frågan från styrelsehåll i nuläget men det är nog den största utmaningen i nuläget.

Utmärkelser vid SBHF:s 50-årsjubileum:

SBHF Walk of Fame (kriteriet är att man ska äga bowlinghallen och varit medlem i SBHF i 40 år). 

Per Anders Hörlin, Jönköping
Peter Andersson, Ängelholm
Peter Alm, Stockholm
Hasse Johansson, Göteborg
Sven Åke Lindblad Göteborg/Örebro
Kent Kyrk, Skövde
Börje Hultgren, Värnamo
Torgny Asp, Mjölby
Lasse Gardell Örebro


Alla hallägare som valts in i SBHF:s Walk of Fame samt SBHF:s generalsekreterare Johan Rundgren. 

Lennart Lindblads Minne
Sven Åke Lindblad och Hans Johansson

Årets bowlinghall 2022
Nässjö Bowlingcenter, Mats Andersson och Lotta Runström. 

Årets nykomling 2022
Mörlanda Bowling, Alice Flodin och Sara Flodin

Årets medarbetare 2022
Sebastian Persson, Olympia Bowling.

Fler bilder finns på SBHF:s hemsida. 

Linus Wirén   01 juni 2023 16:42