Rullstolsspelare laddar för tävling i USA

Den 24 juli åker fyra rullstolsbowlare till Omhaha i USA för att spela Annual Great Plains PVA Invitational. Det är första gången några svenska spelare är med i tävlingen.
– Det ska bli fantastiskt roligt, säger Johanna Svenungsson verksamhetsutvecklare inom parabowling och en av coacherna för laget.

Rullstolsverksamheten i bowling-Sverige börjar komma igång. Ett tecken på det är att fyra bowlare från Täby Bowlingklubb med stöd av Svenska Bowlingförbundet beger sig till Omhaha, Nebraska, tillsammans med ett ledarteam för att spela Annual Great Plains PVA Invitational. Tävlingen spelas den 27-30 juli och singel, dubbel och 3-manna står på programmet. Spelarna som åker med är Annika Lindgren, Richard Norén, Ronny Sördén och Gunnar Wanneberg.

I tisdags genomfördes en sammankomst i Täby Bowlinghall med tre av spelarna och alla ledarna som ska med på resan. Vid träffen stod träning på schemat, mentala förberedelser samt att de gick igenom olika bitar inför resan. En av coacherna för laget är Svenska Bowlingförbundets verksamhetsutvecklare Johanna Svenungsson.
– Det var en jätterolig sammankomst. Spelarna är taggade och lite nervösa inför resan, säger Svenungsson.

När de har tagit ut spelarna för tävlingen har de kollat på spelnivå samt deras engagemang och driv för sin bowling.
– Det här gänget är ypperliga ambassadörer för rullstolsbowlingen. De är frälsta i sporten och tycker det är väldigt roligt. Gunnar Wanneberg är en av de som tävlat längst och spelade även stående innan sin skada. Han har sett till att vi har verksamhet inom rullstolsbowling och det är väldigt roligt att ha med honom på tävlingsresan, säger Svenungsson som ser fram emot en lärorik resa.
– Det ska bli spännande att få mäta oss internationellt och att komma till USA som har kommit mycket längre än oss kring rullstolsbowling. Det ska bli intressant att se vad vi kan ta med oss därifrån och applicera i vår verksamhet.
Hon fortsätter:
– Det långsiktiga målet är att vi ska ha en trupp som representerar Sverige vid VM.
Men vi måste börja någonstans. Vi har inte arbetat med den här verksamheten tidigare och det handlar om att skapa förståelse och goda förutsättningar för fler spelare att komma igång med rullstolsbowling.

Johanna Svenungsson tror att tävlingsresan kan ge ringar på vattnet och i nuläget är det på gång med fler klubbar som vill starta upp verksamhet inom rullstolsbowling.
– Vi har ett rullstolsprojekt i förbundet där man kan få extra stöttning för att starta upp verksamhet. Det är inte så svårt och det gäller att föreningar och spelare tar initiativ för att få igång rullstolsbowling i sin hall.

Om ni som förening vill komma igång med rullstolsbowling och få extra stöttning så kontakta Johanna Svenungsson, verksamhetsutvecklare parabowling, på mail johanna.svenungsson@swebowl.se

Svenska laget som ska spela Annual Great Plains PVA Invitational:

Spelare:
Ronny Sördén
Gunnar Wanneberg
Richard Norén
Annika Lindgren

Huvudcoach: David Runefelt
Fysio: Malin Boltorp (movement Uddevalla)
Coach: Johanna Svenungsson


Gänget vid tisdagens träff i Täby. 

Linus Wirén   07 juli 2023 13:24