Robin Ilhammar vinner guld i Youth World Cup

Robin Ilhammar vann guld i Youth World Cup efter storspel i finalen. Han slog till med 300 poäng i första serien och besegrade Zeno Janssen, Tyskland, i två raka serier.
– Det känns väldigt skönt att ta hem det och det var härligt att kunna leverera som bäst i finalen, säger Robin Ilhammar.

Robin Ilhammar dominerade under hela U21-mästerskapet i Lima, Peru. Han toppade kvalet över 18 serier och vann gårdagens Round Robin med matchspel över 15 serier. Inget kunde heller stoppa honom under finaldagen av Youth World Cup och han tog hem mästerskapet.
– Det här guldet betyder väldigt mycket. Det har varit en lång väg hit och målet har hela tiden varit att vinna. Det är alltid svårt att jämföra olika meriter men det här kommer givetvis väldigt högt upp på listan, säger Robin Ilhammar.

Under fredagen genomfördes slutspelet i Youth World Cup och Ilhammar inledde dagen med kvartsfinal mot Samuel Calderón. Kvartsfinalen skulle visa sig bli den tuffaste prövningen för Ilhammar i slutspelet. Ilhammar vann första serien övertygande men i andra kom Calderon tillbaka med besked och tog matchen till en avgörande serie. Men där var Ilhammar starkast och han vann den tredje serien med 255-216 och var klar för final.
– Det kändes som att kvartsfinalen kunde gå lite hur som helst. Det blev lite mer lotteri i finalspelet när det var så få serier jämfört med tidigare i mästerskapet. Han hittade en bra lösning i andra serien men i den sista serien lyckades jag hålla undan.

I semifinalen vann Robin Ilhammar över Lukas Jelinek med 2-0 i serier (230-195, 214-210).
– Jag spelade lite sämre i semifinalen men lyckades leverera det resultat som krävdes.

När det väl gällde som mest så presterade Ilhammar som bäst och han inledde finalen mot Zeno Janssen, Tyskland, med en 300-serie. Ilhammar hade kopplat greppet om guldet och släppte inte taget om det i andra serien. Han vann serie 2 med 233-194 och guldet var i hamn.
– Det känns extra speciellt att jag har lyckats varit etta i alla steg och det var skönt att hålla ihop det idag också. Jag är riktigt nöjd med min insats. Det var väldigt härligt att kunna leverera som bäst i finalen och kul att slå en 300-serie.
Hur gjorde du för att hålla en så hög nivå när allt skulle avgöras?
– Det var ett slag i taget som gällde. Jag tänkte knappt på att jag var på väg att göra 300 förrän de sista slagen. Jag var som i en bubbla.

Förbundskapten Robert Andersson hyllar Ilhammar efter guldet.
– Jag behöver inte göra så mycket när Robin spelar. Det är mest i början av mästerskapet som vi diskuterar kring den bästa lösningen i spelet annars sköter han sig själv. Det är verkligen hans förtjänst att det blir guld. Det som jag är mest imponerad över är att oavsett om det går bra eller dåligt så är det alltid samma Robin jag pratar med och det går hela tiden att ha en konstruktiv dialog med honom. Sedan är han också ruggigt bra på att upprepa sitt slag, säger Andersson och fortsätter:
– Det är alltid tufft när det bara är en distans att tävla i och det endast finns en chans att ta medalj så det känns otroligt skönt att det blir guld.

Nora Johansson åkte ut i kvartsfinal efter förlust med 2-0 i serier mot Jenny Stretch, USA.
– Lika härligt som det känns att Robin vinner så är det samtidigt lika surt att Nora inte får med sig någon medalj. Hon har gjort ett fantastiskt mästerskap och var etta i både kvalet och matchspelet. Jag tycker att hon förtjänade mer, säger Robert Andersson.

Resultat herrar finalspel 

Resultat damer finalspel

Mer om Ilhammar guld och Youth World Cup hittar ni på Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 
Instagram
Facebook
X

Fakta Robin Ilhammar
Ålder: 19 år
Klubb: Team Clan Nässjö BK


Robin Ilhammar med guldmedaljen i Youth World Cup. 

Linus Wirén   26 januari 2024 20:01