Robin Ilhammar vinner Europatourtävlingen i Tilburg - dubbelt svenskt i topp

Det blev dubbelt svenskt i topp när Valcke Bronzen Schietspoel Tournament i Tilburg avgjordes under söndagen. Robin Ilhammar tog hem segern och Kim Bolleby blev tvåa. Det är Ilhammars första titel på Europatouren.

I Dolphin Bowling i Tilburg har Robin Ilhammar fin historik från junior-EM 2021 där han tog sina första internationella mästerskapsmedaljer. Tre guld, ett silver och ett brons blev facit då och nu har Ilhammar skapat nya minnen i den nederländska staden. Under söndagen vann han Europatourtävlingen Valcke Bronzen Schietspoel Tournament.
– Det var speciellt att spela i Tilburg igen. Jag hade en god känsla från start i tävlingen och lyckades ta mig vidare steg för steg, säger Robin Ilhammar.

I kvalet var det Ilhammars tidigare juniorlandslagskollega Carl Eklund som var starkast. Han vann kvalet på 1491 poäng över sex serier och gick direkt in i finalsteg 3. Ilhammar blev femma i kvalet på 1427 poäng och fick inleda i steg 1. Det gjorde även Kim Bolleby som kom först på 19:e plats i kvalet.

Från finalsteg 1 till 2 tog man med sig sin poäng men i steg 3 började man om från scratch. Väl framme i steg fyra var fem svenskar kvar i tävlingen: Pontus Andersson, Kim Bolleby, Carl Eklund, Robin Falkhäll och Robin Ilhammar. Ilhammar och Bolleby lyckades avancera till det femte och avgörande steget. Ilhammar fick totalt ihop 502 poäng (253, 249) i steg fem och vann med 44 poäng mer än Kim Bolleby.
– I steg fyra var jag illa ute men jag gnetade på och lyckades ta chansen. I steg fem kändes spelet bra. Det betyder mycket att kunna ta min första titel på Europatouren. Det är väldigt positivt för svensk bowling att vi tar både tar första- och andraplatsen, säger Ilhammar.

Trea i tävlingen blev Mike Bergmann, Nederländerna, och Victor Gundersen, Danmark, kom på fjärde plats. Pontus Andersson slutade på sjätte plats och Nora Johansson blev bästa dam i tävlingen med en 17:e plats.