Robin Ilhammar tog GULD även i Masters

Robin Ilhammar avslutade junior-EM storstilat och vann Masters efter seger i finalen mot Nicholas Muscat, Malta. Robin Noberg vann brons.
– Jätteroligt att få avsluta och vinna en så här utmanande distans, säger en nöjd guldmedaljör.

Robin Ilhammar spelade stabilt hela matchspelet i den avslutande Masters-distansen och var också som bäst när det verkligen gällde. Efter en jämn inledning av den första finalserien ökade Robin trycket och gav inte sin finalmotståndare Nicholas Muscat från Malta någon chans.

Robin avslutade med sju raka strajkar i den första finalserien och inledde även den andra serien med en strajkavalkad. En närmast uppgiven maltes gav upp mot slutet och serierna slutade 244-213 samt 252-158 i Robins favör.  

– Det lättade lite efter halva serien och sen var det bara att gasa. Otroligt roligt att avsluta min juniortid med att vinna totalt 3 guld och 2 silver på ett EM, säger en mycket nöjd Robin Ilhammar som snittade drygt 231 poäng per serie under hela detta EM.

Debutant Noberg nöjd med dagens brons 

För Robin Noberg tog det stopp i semifinalen mot Nicholas Muscat. I den första serien kom Robin inte alls in i spelet och förlorade serien med klara 152 mot 215. Den andra serien var Robin bättre med men fick ge sig med ynka två käglors marginal, 225 mot Nicholas 227, och maltaspelaren vidare till final med 2-0. Robin vann därmed brons i Masters. 

– Det känns ändå riktigt bra med ett brons, även om det var lite surt direkt efteråt. I den första serien hade jag svårt med tekniken och i den andra serien började gjorde jag någon onödig spärrmiss och började sen strajka lite för sent, förklarar Robin Noberg som ändå var mycket med att ta fyra medaljer på sitt första junior-EM.  

Sveriges tredje kille i dagens Masters, Carl Eklund, förlorade dock sin match redan i steg 2. 

Maja vann svenskmötet mot Alice

Samtliga fyra svenska tjejerna hade tagit sig till den avslutande Masters-distansen, men för de sista tjejerna tog det stopp i kvartsfinalspelet. Kajsa Samuelsson fick lämna efter steg 1 och i steg 2 blev det ett svenskmöte mellan Alice Lindqvist och Maja Engberg. Maja gick segrande ur den striden med 2-0.

Nicole Layrysse gick samtidigt vidare till kvartsfinal efter matchvinst mot Hannah Masterson, Irland, så två svenska tjejer vidare till kvartsfinalen.

Stopp för Maja och Nicole i kvartsfinalen

I kvartsfinalen blev det däremot stopp för de båda svenskorna. Maja förlorade efter en avgörande serie mot tjeckiskan Eliška Krummerová och Nicole fick ge sig i två raka serier mot Jenny Mathiesen, Norge. Eliška och Jenny gjorde senare upp i finalen där norskan Jenny Mathiesen var den starkaste och vann guldet. 

– Alla tjejer gjorde en bra insats idag även om det inte räckte hela vägen. Prestationen var bra men resultaten uteblev. Båda Robin gör ett supermästerskap, särskilt starkt av Noberg eftersom det är hans första mästerskap, och Ilhammar är det svårt att sätta ord på hans fantastiska prestation, säger en nöjd Moa Ekström, förbundskapten. 

Länk resultat J-EM 2022

10 september 2022 19:55