Rebecka Larsen och Felix Bergman vann Elit SM-kvalet

Kvalet i Elit-SM är avgjort i RC Bowl. Rebecka Larsen från BK Högland vann på damsidan och Felix Bergman, Team Gamleby, på herrsidan. Nu väntar slutspelet under SM-veckan i Linköping den 29-30 juni.

Kvalet drog igång den 8 maj och har genomförts med flera starter under den senaste månaden i Jönköping. De avslutande starterna var i helgen och det står klart att Rececka Larsen från BK Högland var bäst i damernas kval med 1818 poäng över det åtta serierna. Cajsa Wegner BK Femtionian som ledde efter första starten blev tvåa på 1746 poäng. Trea kom Victoria Johansson, Team X-Calibur BK med 1738 poäng.

– Det är alltid kul att vinna kvalet även om det är ganska betydelselöst när det väl är dags för final. Men det är skoj att se att man fortfarande kan vara bland de bästa, säger Rebecka Larsen.
Hon tycker att hon har spelat bra under hela vårsäsongen och fortsatte i samma stil i Jönköping.
– Jag kände mig trygg i spelet och behövde inte göra så stora förflyttningar.

Hon menar att det är skillnad att spela nu jämfört med när hon var en del av Team Sweden.
– Jag spelar mer för att det är kul nu och det är inga måsten. Då går det även lite enklare ibland.

Rebecka Larsen har tagit silver i Elit-SM två gånger men har aldrig vunnit mästerskapet. Kvalsegern till trots så vill hon inte bära något favoritskap.
– Det kommer bli en helt annan grej när alla kör matchspel. Spelarna från landslaget är favoriter och har ögonen på sig men jag ska försöka ge dem en match.

På herrsidan hade Jesper Svensson, Team Pergamon BC, ledningen efter första starten på 1868 poäng. När allt är summerat hade han blivit passerad av två spelare och blir trea. Felix Bergman vann kvalet på 1888 poäng och tvåa blir Alexsander Flodin från BF Solängen med 1883 poäng.
Felix Bergman var glad över kvalsegern.
– Jag spelade min livs bowling och det är ett av de bättre resultaten jag gjort. Det kändes som allt föll på plats.
I helgen tog han studenten från bowlinggymnasiet i Nässjö. Han tycker att han utvecklat sitt spel mycket under gymnasietiden och även fått med sig mentala verktyg som han hade god nytta av i kvalet.
– Jag har lärt mig att inte jaga resultat utan mer låta det komma till mig. I kvalet försökte jag bara gå ut och ha roligt, göra mitt bästa och inte kolla så mycket på resultattavlan.

Felix Bergman ser fram emot slutspelet i Linköping den 29-30 juni som spelas i Sporthallen.
– Det är min tidigare hemmahall när jag spelade i Team Linköping. Jag har bra koll på vilka banor som svänger mer och mindre. Jag är riktigt taggad och går in för att vinna finalen men det känns som att alla som är med har lika god chans.

Felix Bergman

Final Elit-SM 29-30 juni
De 11 bästa från kvalen samt fjolårssegrarna.
Stegfinalerna den 30 juni direktsänds i svt.

Resultat kval Elit-SM 

Mer om SM-veckan i Linköping 

Linus Wirén   14 juni 2022 22:53