På väg mot historiskt tävlingsdeltagande i USA

I måndags flög fyra historiska rullstolsbowlare till Omaha i USA för att spela 6:th Annual Great Plains PVA Invitational. Ronny Sördén är en av spelarna med på resan.
– Det är riktigt omtumlande att ha fått den här chansen, säger en glad Ronny Sördén.
(Bildtext: Fr.v: Annika Lindgren, Ronny Sördén, Gunnar Wanneberg och Richard Norén.)

Rullstolsverksamheten i bowling-Sverige börjar komma igång igen efter pandemin. Med stöd av Svenska bowlingförbundet reser fyra bowlare från Täby Bowlingklubb till Omaha, Nebraska tillsammans med ett ledarteam för att spela Annual Great Plains PVA Invitational som spelas 27-30 juli. Det är första gången några svenska spelare är med i tävling och i måndags lyfte planet mot USA med de historiska svenska spelarna.

Fastnade för bowling efter övertalning

Ronny Sördén är en av spelarna med på resan. Ronny sitter i rullstol sedan nio år efter att han skadat sig i en olycka. Han hade inte spelat mycket bowling före dess men för drygt ett år sedan blev han övertalad av Gunnar Wanneberg, som också sitter i rullstol och är den som spelat bowling längst tid i Täbyklubben, att hänga med och testa på bowling. Och efter det blev Ronny fast.

– Det var mycket roligt och sedan dess har intresset bara ökat och ökat. Jag vill också passar på att nämna Börje Lång i i Täbyklubben som är en fantastisk kille och som ställt upp och hjälpt oss med träning, säger Ronny vidare.

Vad vet du om tävlingen i USA?

– Jag har inte mycket erfarenhet av tävlingsspel, bara spelat SM:et i Örebro i våras, så jag vet inte riktigt vad som väntar där i USA. Vet bara att amerikanerna ligger långt före oss med deras veteranbowling och att det är en riktigt stor tävling, förklarar Ronny.

Extra mycket träning före avresan

Ronny tränar normalt en gång i veckan men sedan det blev klart med USA-resan har han tränat extra mycket och i tisdags förra veckan hölls ett litet träningsläger i Täby bowlinghall.

– Det var mycket lärorikt och viktigt med bra förberedelser så vi vet lite vad som väntar, men visst har man lite prestationsångest, förklarar Ronny som hoppas få med sig mycket bra erfarenhet från äventyret.

"Spännande att mäta oss internationellt"

Tävlingen arrangeras av föreningen Paralyzed Veterans of America, PVA, och årets upplaga är den sjätte i ordningen. I Omaha står singel, dubbel och 3-manna på programmet. De svenska spelarna som åker med är Annika Lindgren, Richard Norén, Ronny Sördén och Gunnar Wanneberg.

Johanna Svenungsson är verksamhetsutvecklare för svensk parabowling och med till Omaha i ledarteamet som coach.

– Det ska bli spännande att få mäta oss internationellt och att komma till USA som har kommit mycket längre än oss kring rullstolsbowling. Det ska bli intressant att se vad vi kan ta med oss därifrån och applicera i vår verksamhet, säger Johanna Svenungsson

Målet är ett lag till VM

Det långsiktiga målet är att Sverige ska ha en trupp som representerar Sverige vid VM. Johanna Svenungsson tror att tävlingsresan kan ge ringar på vattnet och i nuläget är det på gång med fler klubbar som vill starta upp verksamhet inom rullstolsbowling.

I förra veckan var två av spelarna, Annika Lindgren och Gunnar Wannegren, med i ett inslag på Sveriges Radio P4 Stockholm inför resan: Länk till inslaget på SR

Länk till PVA:s hemsida

Svenska laget som ska spela 6:th Annual Great Plains PVA Invitational:

Spelare:
Ronny Sördén
Gunnar Wanneberg
Richard Norén
Annika Lindgren

Ledarteam:
Huvudcoach: David Runefelt
Fysio: Malin Boltorp (movement Uddevalla)
Coach: Johanna Svenungsson

Det finns ett rullstolsprojekt i förbundet där föreningar kan få extra stöttning för att starta upp en verksamhet. Det är inte så svårt och det gäller att föreningar och spelare tar initiativ för att få igång rullstolsbowling i sin hall.

Om ni som förening vill komma igång med rullstolsbowling och få extra stöttning så kontakta Johanna Svenungsson, verksamhetsutvecklare parabowling, på mail: johanna.svenungsson@swebowl.se

Jonas Brändström   25 juli 2023 10:53