På måndag börjar IBF Youth World Cup

IBF Youth World Cup står för dörren. U21-mästerskapet spelas mellan den 22-26 januari i Lima, Peru. Nora Johansson och Robin Ilhammar representerar Sverige.
– Nora och Robin tillhör toppskiktet av spelarna i mästerskapet, säger förbundskapten Robert Andersson.

25 nationer är med i IBF Youth World Cup som börjar på måndag i Lima, Peru. Singel är den enda tävlingsdistansen i U21-mästerskapet och Nora Johansson och Robin Ilhammar representerar Sverige.
– Kul att det är dags nu. Jag känner mig väldigt trygg med att ha med Nora och Robin och jag känner dem väl. De kan våra rutiner vid mästerskap sedan tidigare där vi jobbar med gameplans inför spelet och utvärderingar efter varje spelpass, säger förbundskapten Robert Andersson.

Nora Johansson har fina internationella meriter på junior- och U21-nivå. Hon har totalt 5 medaljer i junior-EM-sammanhang. Vid U21-VM i Helsingborg 2022 tog hon silver i mixed samt brons i dubbel och i lag. Nu är hennes förhoppning att återigen få kliva upp på pallen.
– Jag vill självklart ta medalj men jag har inte tagit någon medalj i singel tidigare så det känns lite nervöst. Det gäller att ta ett slag i taget. Målet är att bowla så bra jag kan så får jag ta det därifrån.

Nora Johansson och Robin Ilhammar har kamperat ihop vid flera mästerskap.
– Robin har varit med vid alla mästerskap som jag har spelat. Det känns tryggt och han är en väldigt bra spelare, säger Nora Johansson.

Robin Ilhammar har en tung meritlista och har skördat stora framgångar på junior- och U21-nivå de senaste åren. Vid både junior-EM i Tilburg 2021 och Wittelsheim 2022 tog han medalj i alla distanser. I Wittelsheim vann han guld alla tre i individuella distanser. Vid U21-VM i Helsingborg 2022 vann han guld i dubbel tillsammans med Carl Eklund och tog silver i mixed samt brons i singel.
– Det är givetvis skönt att ha med sig meriter när man kliver in i ett nytt mästerskap. Det känns roligt och pirrigt att det är dags nu. Jag tycker att mina förberedelser har varit bra. Det har blivit många tävlingar den senaste tiden och mycket träning. Min målsättning är alltid att ta guld, säger Robin Ilhammar.

Det svenska laget reser till Peru under torsdagen och får några förberedande träningsdagar på plats i Lima innan mästerskapet börjar på måndag. På söndag väntar den officiella träningen och det blir första gången som spelarna får träna på oljeprofilen som gäller vid mästerskapet.
– Jag är nöjd med Nora och Robins formkurvor. Nu handlar det framförallt om att hitta den bästa lösningen på profilen och det brukar vi kunna göra. Det vi vet i nuläget är att det kommer bli en profil från bank 40 som är mellan 40-44 fot lång, säger Robert Andersson.

Kvalet spelas över tre dagar och totalt 18 serier står på programmet. Därefter går de 16 främsta i respektive klass vidare till matchspel i Round Robin där alla möter alla över en serie. Topp 8 går sedan vidare till finalspel med utslagsmatcher i bäst av 3 serier.
– Jag anser att Nora och Robin tillhör toppskiktet av spelarna i mästerskapet även om jag inte vet vilka de andra nationerna ställer upp med. Jag har svårt att se att de kan ha med mycket starkare spelare. Upplägget med många serier gör att vi har goda chanser att nå topp 8. Väl där kan det gå lite hur som helst när det bara är bäst av tre serier. Det gäller att ta sig dit och hoppas att man har en bättre dag än motståndaren. I finalspelet blir det viktigt att ta det ruta för ruta, stanna i processen och sedan finns det vissa taktiska saker man kan göra beroende på vilken spelare man möter, säger Robert Andersson.

IBF Youth World Cup 2024
Speldatum: 22-26 januari
Stad: Lima, Peru
Bowling center: Videna Bowling Center, 24 banor
Antal deltagande nationer: 25
Tävlingsdistans singel

Sveriges lag:
Nora Johansson, Spader Dam, Helsingborg
Robin Ilhammar, Team Clan Nässjö

Förbundskapten Robert Andersson

Dagsprogram och upplägg

Söndag 21 januari Officiell träning och invigning

Måndag 22 januari Kvalomgång 1 serie 1-6

Tisdag 23 januari Kvalomgång 2 serie 7-12

Onsdag 24 januari Kvalomgång 3 serie 13-18

Torsdag 25 januari steg 2 Topp 16 - 15 serier Round Robin

Fredag 26 januari steg 3 - topp 8 - finalspel bäst av 3 serier - kvartsfinal, semifinal, final.

Mer om Youth World Cup i det senaste avsnittet av Svenska Bowlingpodden: 

Lyssna via Acast

Lyssna via Spotify

Lyssna genom Podcaster

Mer info om Youth World Cup:

IBF:s hemsida

Peru Bowlingförbund med info om mästerskapet

Vi återkommer med info kring livestream och resultatsida. 

Följ det senaste om Youth World Cup på swebowl.se och Svenska Bowlingförbundets sociala medier: 
Instagram
Facebook
X

Linus Wirén   18 januari 2024 11:37