Ordförande har ordet

Svenska Bowlingförbundets ordförande Jan Wiede skriver i sitt ordförandebrev om bland annat seriespelet, sommarens fina landslagsframgångar och om det Internationella Bowlingförbundet.

Vi står inför en av årets stora högtidsstunder. Jag tänker förstås på starten av serien. Runt om i landet pågår förberedelser av alla de slag. Det är mycket glädjande att se alla aktiviteter i form av läger, kurser, träningar, tävlingar mm som genomförs. Årets seriespel har glädjande nog 14 lag fler än förra säsongen. Det går fortfarande att anmäla sig till årets nyhet i form av en 4-manna-serie för damer. Sista anmälningsdag är 25/8 och all information är utskickad till klubbarna. Serieavgiften för denna serie subventioneras i år i sin helhet genom återstartsstödet.

Som alla andra år så diskuteras och debatteras upplägget av serien. Det handlar om var de geografiska gränserna ska gå, när matcherna ska spelas och givetvis om oljeprofilerna. Det är jättebra med debatt och meningsutbyte men mycket viktigt att den förs i god ton och med respekt för alla som kämpar med att få till vårt seriespel på ett bra sätt!

Våra landslag fortsätter att prestera mycket bra. Det senaste mästerskapet var World Games i USA där Sverige tog brons i Singel genom Jenny Wegner. I slutet av juni genomfördes U21-VM i Helsingborg. Det var ett fantastiskt arrangemang på alla sätt och jag vill framföra ett stort tack till Patrik Backe och alla övriga involverade i genomförandet! Även på banorna blev mästerskapet en succé med 6 medaljer för Sverige. Carl Eklund stod för den individuellt bästa prestationen med guld i Singel och i Dubbel i par med Robin Ilhammar.

Näst på tur är Dam-EM som avgörs i Danmark den 10-21/8. Vi ser fram emot nya framgångar där!

Under skrivandet av dessa ord nås jag av beskedet att Hans Karlsson har lämnat oss. Som de flesta av er vet så var Hasse en mångårig medarbetare på Svenska Bowlingförbundet. Han var ansvarig för informationsverksamheten och redaktör. Ända fram till slutet var han skribent på Swebowl. En mycket stor gärning inom bowlingsporten är avslutad. Hasse blev 71 år och mina tankar går främst till hans familj och vänner.

Det är tyvärr fortfarande mycket stökigt runt vårt internationella organ, International Bowling Federation (IBF). I slutet av maj genomfördes till slut den kongress som inte blev av på hösten 2021. Det var stormigt ända fram tills vi samlades till mötet och efter ett tag visade det sig att Presidenten för IBF, Sheikh Talal Mohammed Al-Sabah, hade valt att lämna sin position samma morgon. Kongressen beslutade att IBF skulle drivas vidare med den tidigare Vice Presidenten, Martin Faba, som President fram till nästa ordinarie kongress under 2023. Sverige hade nominerat vår tidigare Ordförande och tidigare Andre Vice Ordförande i IBF, Ulf Sjöblom, som President eller Vice President men några nya val blev alltså inte genomförda.

Vi hade knappt landat i Sverige innan England genom mail till alla länder begärde en ny extra kongress. Denna begäran har nu fått stöd från så många länder att kongressen kommer genomföras den 30 september. Förutom olika informationspunkter så kommer då val till ledningen av IBF att genomföras.

IBF brottas med flera olika problem vad det gäller ledarskap, juridik och ekonomi då organisationen inte har lyckats hantera de krav som finns på organisationer i Schweiz. Det som engagerar bowlare mest är dock de sportsliga frågorna gällande upplägg av mästerskap, deltagande vid OS och stringmaskiner (snörresning). Vad det gäller OS så har vi helt nyss fått reda på att bowling inte kommer att finnas med vid OS i Los Angeles 2028 heller. Detta är förstås ett mycket stort misslyckande för IBF och för de nationella organisationerna i USA. Stringmaskiner diskuteras det en hel del om nu, de är godkända för tävlingsspel av IBF och av en del nationella organisationer. World Games genomfördes exempelvis på stringmaskiner. Svenska Bowlingförbundet har dock inte godkänt tävlingsspel på dessa maskiner. Vi har fått en fråga om dispens från en hall som byter från vanliga maskiner (som har börjat benämnas ”free fall”) till string men denna avslogs. Vi kan vara mycket säkra på att frågan om string kommer att bli stor inom en snar framtid. Frågan om detta är ”riktig” bowling eller ej ska ställas mot ekonomiska realiteter för hallarna. Stringmaskiner är billigare i inköp och drift samt ställer lägre krav på kompetens för de som ska sköta maskinerna.

Avslutningsvis så hoppas jag att alla får en fin avslutning på sommaren. Vi ses i hallarna!

Jan Wiede

Ordförande Svenska Bowlingförbundet

Linus Wirén   12 augusti 2022 13:44