Oliver Dahlgren bäst sista kvaldagen av Storm Lucky Larsen Masters

Oliver Dahlgren och Pontus Falkhäll lyckades slå sig in på topp-10 under lördagens avslutande kvalspel i Storm Lucky Larsen Masters. I morgon söndag inleds finalspelet där Jesper Svensson är toppseedad efter att ha vunnit kvalet med 1519.

När kvalspelet i Storm Lucky Larsen Masters 2022 avslutades sent på lördagskvällen i Helsingborg stod det klart att ingen lyckades slå Jesper Svenssons 1519 från fredagens 20:e kvalpass. Jesper kommer dock inte närmast att jagas av kvaltvåan Robin Ilhammar som missar finalspelet eftersom Robin är upptagen med spel på Junior-EM som inleds samma dag.

Oliver Dahlgren bäst sista kvaldagen

Det blev vissa förändringar på topp-10 under lördagens avslutande kvalstarter. Oliver Dahlgren lyckades allra bäst. I det 24:e kvalpasset klättrade Oliver in på åttonde plats med 1462 efter en riktigt stark avslutning med fina 279. 

I samma kvalpass noterade Pontus Falkhäll 1414 och tog hand om den tionde och sista platsen på topp-10 som ger fritur till söndagens andra finalsteg. Pontus plats var dock hotad in i det sista då både Martin Paulsson och Markus Jansson jagade febrilt i det allra sista kvalpasset, men båda stannade några poäng bakom på 1408. 

Utmanande profil för många

– Det har varit intressant att följa resultaten den här veckan. Antingen har spelare haft det direkt eller så har de inte haft det och variationen har varit stor på hur spelare upplevt profilen. Det har också varit kul att så många olika spelidéer har kunnat ge bra resultat, säger tävlingsledare Daniel Rönnbäck.

Kvalspelet har bjudit på två 300-serier. Tidigt i veckan slog Teodor Samuelsson till med en perfekt serie vilket tillslut gav Teodor 1477 och fjärde kvalplats totalt. Under lördagens näst sista kvalpass inledde även Englands Elliot Crosby med tolv raka strajkar men totalen räckte inte till finalspel. 

Rejält tapp med deltagande spelare

Sent på lördagskvällen, när kvalspelet var färdigspelat, kunde Daniel Rönnbäck konstatera att årets upplaga endast drog 217 spelare mot drygt 330 spelare senast tävlingen spelades 2019. Daniel förklarar tappet med att många olika saker spelat in och skapat denna perfekta "storm" i negativ bemärkelse för tävlingen. 

– Dels har vi inga PBA-spelare med i år vilket i sig brukar locka andra spelare att komma. Tävlingen har ingen PBA-titel i år och det har också blivit mycket dyrare att bo och resa till Sverige. Dessutom är det fortfarande en stor osäkerhet efter pandemin, mindre prispengar i potten och allmänt dyrare att leva för alla så färre har väl ansett sig ha råd att ställa upp, förklarar Daniel Rönnbäck.

Klockan 08.00 på söndagen inleds det första finalsteget med spelare placerade 11 till 50 i kvalet. Därifrån går sedan de 20 bästa vidare till finalsteg 2 tillsammans med topp-10 från kvalet.  

Länkar: 

Resultat
Livestream
Scoring
Storm Lucky Larsen Masters på FB

Linus Wirén   04 september 2022 00:20