Nytt seriesystem i nationella serien - styrelsens förslag röstades igenom vid det extrainsatta årsmötet

Förbundsstyrelsens reviderade förslag om nytt seriesystem i nationella serien röstades igenom igår vid det extrainsatta årsmötet samt ett tilläggsyrkande om att avvakta med att införa playoff om två slutspelsplatser i elitserierna. Det nya seriesystemet börjar gälla säsongen 2025/2026.

Under söndagen genomfördes Svenska Bowlingförbundets extrainsatta årsmöte i Haninge, i samband med ordförandekonferensen. På dagordningen stod frågan om ett nytt seriesystem i nationella serien. Förbundsstyrelsens förslag vid årsmötet 2023 återremitterades och de fick i uppdrag att presentera ett reviderat serieförslag vid det extra årsmötet. Så gjordes och under lördagen hölls fördiskussioner i frågan vid ordförandekonferensen och igår var det dags att ta beslut.

Ett par andra förslag och tilläggsyrkanden hade kommit upp. Christer Jonsson ledde mötet och steg för steg så ställdes förbundets förslag mot de andra förslagen samt tilläggsyrkanden. Till sist så röstade årsmötet igenom förbundsstyrelsens förslag samt ett tilläggsyrkande från Göteborgs Bowlingförbund om att avvakta med att införa playoff till slutspel för lag 3-6 i elitserien och göra en översyn i frågan tillsammans med elitserieföreningen.

Styrelsens förslag var att playoff skulle införas i damernas och herrarnas elitserier från och med övergångssäsongen 2024-2025. Lag 3-6 spelar playoff på neutral ort om två slutspelsplatser. Lag 3 möter lag 6, lag 4 möter lag 5, bäst av två matcher. Efter att tilläggsyrkandet gått igenom så betyder det att topp fyra i elitserien säsongen 2024/2025 fortfarande går till slutspel. En översyn ska göras tillsammans med elitserieföreningen för att hitta ett upplägg på någon form av förslutspel till säsongen 2025/2026.

Nästa säsong blir en övergång för att anpassa serien och det nya seriesystemet börjar gälla säsongen 2025/2026.
– Det känns jättebra att styrelsens förslag i princip har gått igenom. Det var väldigt goda diskussioner och yrkanden och det kommer alltid något nytt som man får upp ögonen för till eventuellt kommande justeringar. Ett seriesystem ska vara levande. Vi ska inte göra stora förändringar ofta men sådant som kan bli bättre måste alltid kunna justeras. Det har varit en lång process med serieutredningen och det har tagit mycket av styrelsens tid de senaste åren. Det känns väldigt bra att vi kan fokusera mer på andra frågor framöver, säger Jan Wiede, ordförande i Svenska Bowlingförbundet.


Jan Wiede under inledningen av årsmötet. 


Årsmötet leddes av Christer Jonsson. Generalsekreterare Peter Hodor var sekreterare vid mötet. 

Läs mer om det nya seriesystemet här. Vid punkt nio blir det alltså tilläggsyrkandet från Göteborgs Bowlingförbund som gäller istället. 

Linus Wirén   12 februari 2024 12:40