Nora Johansson vinner EM-guld i singel - brons till Josefin Hermansson

Nora Johansson vinner EM-guld i singel i sin mästerskapsdebut på seniornivå. I finalen i Wittelsheim besegrade hon Franziska Czech, Tyskland, med 232-210.
– Det känns superbra. Det var guldet jag ville ha.
Josefin Hermansson tog brons och Sverige inledde mästerskapet med att ta två medaljer.

Sverige fick en drömstart på EM i Wittelsheim, Frankrike, med guld och brons i singel. Nora Johansson satte tonen redan i kvalet där hon slog höga 1494 poäng över sex serier. Hon vann kvalet och till slutspelet fick hon sällskap av Josefin Hermansson som också behöll sin placering från gårdagen och slutade fyra i kvalet med 1331 poäng. Nora Johansson och Josefin Hermansson ställdes därmed mot varandra i semifinalen. Matchen var jämn och välspelad där Nora Johansson drog det längsta strået och vann med 243-231.
– Josefin spelade bra och det var en tuff match. Det var lite trist att vi behövde mötas i semifinalen. Det hade varit roligare att mötas i finalen även om det samtidigt hade varit speciellt också då guldet stod på spel.

I finalen fick Nora Johansson ta sig an Franziska Czech, Tyskland. Johansson vann till sist med 232-210 och 21-åringen tar hem EM-guldet i mästerskapsdebuten på seniornivå.
– Jag kämpade hela vägen och gav aldrig upp. Det var verkligen guldet jag ville ha. Det känns riktigt bra.
Hur upplevde du finalen?
Det kändes som jag hade lite kontroll på det till en början men sedan ställde jag ett hål och det blev tight. Men sedan lämnade hon några enkelkäglor och jag slog de strikar som behövdes.

Nora Johansson berättar att hon har en god känsla i hallen sedan hon blev femma och bästa dam i Europatourtävlingen där i höstas.
– Det är en stor fördel att spela med purple hammer och jag kan dra på bollen rätt så bra. Det gynnar mig och det ger fin effekt att gå längre in i banan.

Förbundskapten Robert Andersson:
– Superskönt. Nora spelade riktigt bra hela vägen från kvalet till finalen så hon förtjänade verkligen att vinna det här. Hon har ett väldigt effektivt slag med mycket rotation. Nora har utvecklats mycket i att kunna bearbeta eventuella problem och hitta lösningar på det. Sedan var det såklart speciellt när Nora och Josefin möttes i semifinalen och Josefin spelade också väldigt bra. Josefin fick börja spela med purple hammer först efter nyår på grund av tidigare sponsorkontrakt så på den korta tiden har hon blivit väldigt bra på att hantera det och göra de förändringar som krävs.

För Josefin Hermansson var det här hennes andra raka Europamästerskap där hon tar brons i singel.
– Det känns lite blandat. Jag hade gärna varit i final och det kändes som att vår semifinal kunde ha varit en bra final då vi båda gjorde höga poäng. Men väldigt kul ändå att vara i det här avgörande läget igen och ta den sista semifinalplatsen då det var väldigt jämnt om det, säger Josefin Hermansson och fortsätter: 
– Sett till utvecklingen i Europa med uretan-spel så känns det extra viktigt att vi får ta två medaljer i första distansen och ett bra kvitto på att vi har gjort jobbet med våra förberedelser.

Förbundskapten Robert Andersson menar också att den här starten på mästerskapet betyder mycket.
– Jag är supernöjd och jag hoppas att vi kan fortsätta spela bra hela mästerskapet.

Jenny Wegner blev sexa i kvalet på 1309 poäng och Anna Andersson kom på nionde plats. Hanna Engberg blev 31:a och Sandra de Neergaard kom på 34:e plats.

Imorgon börjar dubbelkvalet. De färska EM-medaljörerna bildar dubbelpar och är först ut i squad 1 som inleds kl 10.00. Kl 14.45 är det dags för Hanna Engberg och Sandra de Neergaard i squad 2. Anna Andersson och Jenny Wegner får spelledigt imorgon och intar banorna kl 10.00 på måndag i squad 3. De fyra främsta dubbelparen går vidare till semifinal som spelas kl 14.30 på måndag och finalen avgörs kl 15.15.

Resultat

Livestream

Sveriges EM-medaljörer i singel

Guld Nora Johansson, klubb Spader Dam, Helsingborg


Brons Josefin Hermansson, klubb Team X-Calibur, Partille.

Linus Wirén   08 juni 2024 18:26