Nio svenskar kvar i Ballmasters finalspel

De svenska bowlarna storspelar i Finlands klassiska Europatourtävling Ballmasters i Helsingfors. Hela nio svenska spelare är klara för söndagens finalspel och bäst av svenskarna var Stureby BK:s nyblivne juniorlandslagsman Robin Noberg.

Det känns extra stort med tanke på att Ballmasters är en så prestigefylld tävling, säger en glad Robin.

Trots att förra årets två slutliga finalister Jesper Svensson och Kim Bolleby saknas under årets Ballmasters på grund av spel på PBA-touren firade de svenska bowlarna stora framgångar under lördagen i Helsingfors.

Hela nio svenska spelare ät kvar efter lördagens spel när tävlingen går in i finalsteg 2 på söndagsmorgonen. Där ska 32 spelare göra upp om 16 platser för vidare finalspel.

När kvalspelet avslutades på lördagen lyckades Sturebys unge Robin Noberg bäst av svenskarna. I det sjuttonde och allra sista kvalpasset strajkade Robin ihop hela 1512 poäng på de sex kvalserierna och klämde in sig på andra plats efter Singapores Cherie Tan, som vann kvalet med 1537.

– Det känns riktigt kul. Särskilt med tanke på att jag i min första kvalstart spelade riktigt dåligt. Att då kunna vända det till något så här bra i min andra kvalstart känns riktigt bra, förklarar en glad Robin Noberg.

Vad var hemligheten bakom den stora förbättringen?

– Jag gjorde det enkelt för mig från början, med rätt klotval och rätt startposition redan från första slaget och sedan gällde det bara att hålla en jämn, hög nivå vilket jag lyckades med.

Det är Robins blott andra deltagande i det klassiska Ballmasters. I fjol var han nära att gå vidare till finalspel via Desperadon men då tog det stopp redan på lördagen. Och Robin är laddad med positiv energi inför söndagen.

Jag har en bra magkänsla inför morgondagen då jag hittade något riktigt bra idag. Det ska jag bygga vidare på i morgon och sedan får vi se hur långt det räcker.

Direkt efter Robin i kvalet kom en radda med ytterligare fyra svenska spelare före de främsta finländska hemmaspelarna. Trea i kvalet var BK Kaskads Filip Wilhelmsson med 1459, fyra Team Clans William Berggren med 1435, femma Köpings Carl Eklund med 1432 och sexa, bara två poäng efter Carl, hittar vi Alingsås James Blomgren.

Samtliga fem blev bland de 16 bästa i kvalet och därmed även klara direkt för finalsteg 2 som avgörs på söndagsmorgonen.

För att plocka fram de resterande 16 spelarna till finalsteg 2 genomfördes finalsteg 1 på lördagskvällen och dit hade ytterligare sex svenskar kvalificerat sig.

Markus Jansson, Oliver Dahlgren, Anton Ahlgren, Teodor Samuelsson och Nora Johansson tog sig samtliga in på kvalets topp 38 medan Martin Larsen gick vidare som vinnare av Topp 2 i kvalstarterna 12-14.

Värt att nämna från svenskarnas kvalspel var även att Anton Ahlgren passade på att göra en 300-serie.

Från lördagens inledande finalspel tog sig sedan fyra svenska spelare vidare till söndagen. Markus Jansson, Oliver Dahlgren, Martin Larsen och Teodor Samuelsson gör därmed sina fem landsmän sällskap när Ballmasters går in i finalsteg 2.

För Nora Johansson blev det däremot stopp då hon slutade på en 22:a plats, 45 poäng från vidare avancemang. Även Anton Ahlgren fick kliva av då han stannade på en 28:e plats och en bra bit från fortsatt spel.

Foto: Finska bowlingförbundet

Länk resultat Ballmaster

Länk livestream Ballmasters

Länk Online scoring


Text Jonas Brändström

 

13 januari 2024 21:46