Moa Ekström kvar som förbundskapten för juniorlandslaget
Det står nu klart att Moa Ekström fortsätter som förbundskapten för juniorlandslaget.
– Vi är jätteglada att kunna förlänga med Moa Ekström, säger Michael Granström, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.
Moa Ekström tog över som förbundskapten för juniorlandslaget efter att Mattias Melin lämnat posten i somras. Då var det till och med junior-EM i Wittelsheim i september som hennes uppdrag gällde. Vid mästerskapet tog Sverige tio medaljer och nu är det bestämt att Ekström fortsätter som förbundskapten.
– Hon är noggrann och seriös i sitt arbete och uppskattad i sin ledarroll. Det känns väldigt bra att vi kan ha en ung och engagerad ledare som förbundskapten, säger Michael Granström.
Moa Ekström är glad över att få fortsätta som förbundskapten.
– Det känns jätteroligt. Jag lärde mig mycket vid mästerskapet i Wittelsheim och ser fram emot kommande utmaningar, säger Moa Ekström.
Nästa mästerskap som Ekström blickar mot är junior-EM i Wien den 1-10 april 2023. Laguttagningen till mästerskapet presenteras den 15 januari. Moa Ekström kommer att vara ute på flera tävlingar under hösten och vintern för att se spelarna i tävlingssituation. Nästa helg är hon på plats vid finalhelgen av Söderköping Ladies Tournament. Senare i höst besöker hon Swedish Youth Tour i Säffle, därefter SYT i Jönköping i december. I början av januari observerar hon finalhelgen av AIK International Tournament. Ekström har några saker som hon kommer kolla extra mycket på inför kommande uttagning.
– Det är viktigt att spelarna har en god grundteknik och att de kan spela med en rak sving. Det är betydelsefullt för att man ska kunna spärra och spela bollen i den tänkta spellinjen. Det är också till fördel med en bra taktisk förståelse för att vi ska kunna ha en god kommunikation på banorna under mästerskapet.
Moa Ekström uppmanar dem som vill ha chans att bli uttagna till junior-EM 2023 att tävla mycket.
– Under säsongen och fram till den 15 januari ser jag gärna att de ska ha spelat minst 120 tävlingsserier. Det ska främst vara tävlingar utan handicap och utanför ens egna distrikt.
Det är viktigt att få erfarenhet av många serier och att få känna på finalspel.
Seriespelet ser hon på ett annat sätt jämfört med vanliga tävlingar.
– I serien förstår jag att man prioriterar en lagprestation framför den individuella insatsen. Jag kommer inte mäta resultat mellan spelare utan jag kollar främst på en spelares resultat i serien över tid. Håller det en jämn nivå tyder det ofta på en god taktisk och spelteknisk förmåga samt att spelaren kan anpassa sig efter flera underlag.