Moa Ekström blir förbundskapten för juniorlandslaget över junior-EM

Moa Ekström kommer att leda juniorlandslaget över EM i Wittelsheim, Frankrike i september. Johan Ekström blir tillfälligt assisterande coach.

Moa Ekström var assisterande till Mattias Melin men i förra veckan meddelade Melin att han hoppar av uppdraget som förbundskapten för junior och U21-landslaget på grund av privata skäl. Moa Ekström blir nu förbundskapten över junior-EM i Wittelsheim i september.
– Moa är inne i verksamheten och har jobbat mycket med spelarna som är uttagna till junior-EM. Hon har gjort ett väldigt bra jobb som assisterande och är noggrann och seriös i det hon gör, säger Michael Granström, sportchef i Svenska Bowlingförbundet.

Johan Ekström blir tillfälligt assisterande coach. Ekström är till vardags utbildnings- och rekryteringsansvarig på Svenska Bowlingförbundet och har tidigare varit förbundskapten både för herrlandslaget och juniorlandslaget. Louise Sonne är kvar som mental coach.
– Johan har en väldigt bred erfarenhet. Det här blir en bra lösning över junior-EM. Sedan får vi se hur det blir kring förbundskaptensposten efter mästerskapet.

Moa Ekström ser fram emot att få leda juniorlandslaget vid EM.
– Det känns givetvis superkul även om allt gått snabbt sedan Mattias valde att hoppa av. Det är lite nervöst men Mattias och jag gjorde mycket tillsammans tidigare så det känns som jag har bra koll på det, säger Moa Ekström.

Hon har med sig ett framgångsrikt U21-VM i bagaget som hon tycker gav fin erfarenhet.
– Vi var näst bästa nation och det är helt fantastiskt. Sedan var det flera fina prestationer av spelarna som inte visade sig i resultatlistan. Mästerskapet var väldigt lärorikt. Dels hela upplägget med ett VM och sedan kring de taktiska besluten vid spelet då allt går väldigt snabbt.

Hon tycker det känns bra med ledarstaben som hon har med sig till mästerskapet.
– Vi alla tre känner varandra väl. Johan har bra koll på spelarna i juniorlandslaget och både han och Louise har väldigt fin erfarenhet.

Laget till junior-EM togs ut i början av januari och mästerskapet skulle från början gått i april men blev framflyttat på grund av pandemin till den 2-11 september. Ett förberedelseläger inför junior-EM kommer att genomföras i Eslöv den 2-4 augusti.
– Vi har flera debutanter i laget och på lägret kommer vi att jobba på att skapa en härlig miljö och gemenskap. Det blir även fokus på klotval, taktiska lösningar och vi kommer diskutera målsättningar till EM, säger Moa Ekström.

Laget till junior-EM:

Tjejer:
Maja Engberg, BK Cahoot, Kalmar
Nicole Layrisse, debut, Sundbybergs IK
Alice Lindqvist, debut, BK Merci, Örebro
Kajsa Samuelsson, Team Mariestad BK

Killar:
Robin Ilhammar, Team Clan, Nässjö
Carl Eklund, IKW/Köping BK
Robin Noberg, debut, Sundbyberg IK
Alvin Kvarnström, BK Force, Eskilstuna

Förbundskapten: Moa Ekström
Assisterande coach: Johan Ekström
Mental coach: Louise Sonne

Linus Wirén   11 juli 2022 17:22