Mikael Stålbrand i BK Brio utsedd till årets eldsjäl i Sörmland

Det är full fart i BK Brios barn- och ungdomsverksamhet. Under senhösten blev klubbens ledare Mikael Stålbrand utsedd till årets eldsjäl av Region Sörmland för hans stora engagemang i föreningen. 

I december fick Mikael Stålbrand ta emot ett stipendium på 10 000 kronor från region Sörmland för hans stora engagemang i BK Brio.
– Det var inte så många idrottspriser som delades ut och det var jättekul att få ta emot stipendiet, säger Mikael Stålbrand. 

För drygt ett år sedan drog Mikael Stålbrand tillsammans med Robert Takacs igång barn och ungdomsverksamhet i Nyköpingsklubben BK Brio. Mikael Stålbrand gick i pension för ett par år sedan och hade tidigare även varit engagerad i Jönåkers Golfklubb. Han hade med sig hur de utvecklat barn och ungdomsverksamheten där och tänkte att de borde kunna göra en liknande resa med BK Brio. De lade ut lappar i hallen och började med prova-på-träningar på loven.
– Vår inställning har varit att alla ska få vara med. Det har inte varit någon selektering och vi har försökt hålla det så billigt som möjligt att vara med i träningsverksamheten.

Det har tagit en fin fart och i den yngre gruppen för 6-12 år tränar 12-15 barn och i den äldre gruppen 12-18 år är runt åtta ungdomar med.
– Det verkar som att barnen och ungdomarna tycker att träningarna är kul. Vi har inte haft sådan medlemstillströmning tidigare. Det kommer nya spelare i stort sett varje vecka. Det gäller att ta hand om alla på ett bra sätt.

Idag är de fyra ledare på träningspassen. Mikael och Robert har hjälp av de yngre ledarna Leon Lundell och Zackarias Wirström som själva tävlar mycket.
– Det är viktigt för barnen med unga förebilder och det är häftigt för dem att se Leon och Zackarias spela, när käglorna bara sprätter iväg.

I träningen med de yngre barnen har de haft god nytta av bowlingmattan som är en del av träningskonceptet Strikejakten.
– Det är ett kanonkoncept. Mattan är en väldigt bra inkörsport och med hjälp av den utvecklas barnen snabbt i spelet. Flera barn har först varit skeptiska när de sett att de ska bowla på mattan och inte med staket. Men när de sedan får ned 6-7 käglor genom spel på mattan så blir det en ögonöppnare för många barn och en väldig kick, säger Stålbrand och fortsätter:
– Vi brukar köra både med matta och på full bana, för barnen vill gärna testa att även spela på hela banan. I Nyköping har vi tre mattor och kan använda dem på olika längder, det är genialiskt.

För att vara ledare för en Strikejakt behöver man inte ha någon bowlingbakgrund. Genom konceptet får man även stöd i ett framtaget material som omfattar 12 lektioner per termin och i materialet finns exempel på träningsupplägg och övningar.
– Jag började bowla 2005 men är ingen vidare bra bowlare. Jag tvekade först om jag kunde lära ut bowling men jag fick fin peppning från Johan Ekström här i Nyköping. Det gäller att tro på sig själv som ledare och det viktiga är att få barnen att tycka att det är roligt.

Mikael Stålbrand och hela tränarstaben i Brio ska även utbilda sig i vår och ska gå EBF level 1.
– Det ska bli spännande. Vi vill kunna ge ännu mera till barnen och fortsätta att utveckla träningsverksamheten.

Linus Wirén   18 januari 2023 18:39