Mattias Wetterberg tog hem One Lane Challenge

I helgen avgjordes en tävling med helt nytt format, One Lane Challenge. Vinnare blev till sist Mattias Wetterberg, som efter en hel del skadebekymmer är tillbaka med besked.

Den helt nya tävlingen One Lane Challenge avgjordes i helgen i Ed. Det var inte bara en ny tävling, utan också en tävling med ett helt ny tävlingsformat. Kvalet spelades över 10 serier där alla 10 serier spelades på samma bana, och det var bara en spelare per bana. Finalspelet var matchspel på samma sätt, varje spelare fick sin egen bana, sen spelades man mot man matcher först till 3 poäng. Tävlingen samlade totalt 80 spelare, trots att det var både damtväling i Söderköping och 50+ tävling i Skövde samtidigt. Team Sweden Herr hade även samling under helgen, där för tillfället 24 spelare ingår.

Mastermind bakom formatet är förbundskapten Robert Andersson, som tillsammans med Simon Östberg som driver bowlinghallen i Ed, skapat tävlingen
- Jag ville skapa något som är så rättvist för alla som möjligt, säger Robban. På det här sättet får man utnyttja sin kunskap och skapa sina egna förutsättningar. Jag känner mig stolt över att ha vågat att gå från ord till handling och att faktiskt prova något nytt. Nu var det olyckligt att tävlingen sammanträffade med de andra tävlingarna, men det var enda uppehållet som vi kunde ha tävlingen. Förhoppningsvis blir det ännu fler startande till nästa år!

Av de 80 startande, varav flera gjorde flera re-entrys (Pontus Andersson lyckades med konststycket att spela 30 serier i rad på lördagen) så gick 20 st till finalspelet på söndagen. Redan där blev det ganska tydligt att erfarenhet och kunskap har en stor betydelse i ett sådant här format, då den stora majoriteten av alla som gick vidare är "gamla i gamet". Bäst av alla blev "åldermannen" i Team Sweden, Martin Larsen som snittade drygt 248 på sina 10 serier. 
- Det kändes nästan som att "riktig bowling" var tillbaka, säger Mattias Wetterberg. Bowling där det krävs kunskap, erfarenhet och eftertanke med vad man behöver göra. Vi har så många otroligt lovande ungdomar i vårt land och jag tror att det är nyttigt för dem att få prova på något helt annat än de är vana vid. Något som Robert Andersson håller med om.
- Jag hoppas att det här är något som kan hjälpa till att förbereda dem för när det blir lite svårare på tävlingar.

I finalspelet bledv det ytterligare tydligt att erfarenhet var nyttigt i det här formatet. Topp 4 bestod av Martin Larsen, Mattias Wetterberg, Tore Torgersen och Kim Bolleby, samtliga med landslagserfarenheter. 

I ena matchen ställdes Martin Larsen mot Mattias Wetterberg i en match som visade på både bra och mindre bra spel från bägge två. Mattias fick ihop 280 i andra serien medan Martin smällde in 278 i tredje. Matchen var dock slut efter 4 serier, då Mattias vann både första och fjärde serien och matchen med 3-1

I den andra matchen ställdes Kim Bolleby mot Tore Torgersen. En match som på förhand skulle kunna sluta hur som helst, då båda imponerat i både kval och tidigare finalsteg. Tore var den som inledde starkast och vann den första serien. Men sen var det Kim för hela slanten, då han vann tre raka serier och matchen med 3-1

Det blev alltså Mattias Wetterberg mot Kim Bolleby i finalen. Och det blev en välspelad final, dock helt till fördel för Mattias. Han startade starkt med 258 i första serien, och sen kunde han bygga vidare på det och vann även de två efterföljande serierna och därmed matchen med 3-0. Seger i första tävlingen för året som han kunnat spela och lägg också till den fina prispengen på hela 40 000 SEK, så är det inget dåligt dagsverke av någon som inte visste om han skulle kunna spela hela tävlingen
- Jag opererade fingret i somras, så jag visste inte riktigt hur mycket spel det skulle hålla för. Men just nu är jag bara glad över att det höll och att det gick så bra. Och det är fantastiskt skönt att kunna visa att jag fortfarande tillhör de bästa, trots den senaste tidens bekymmer. Framförallt nu när det var samling med Team Sweden. Nu ska jag njuta!

Team Sweden som för närvarande består av 24 spelare, kommer bantas till 12 spelare efter AIK Tournament i December. Det försämrade inte Mattias chanser att bli kvar att vinna den här tävlingen.
- Mattias är en tänkande bowlingspelare, säger Robert Andersson. Han analyserar väldigt mycket så jag är inte förvånad över att det här passade honom. 

One Lane Challenge:
Mattias Wetterberg 40 000 SEK
Kim Bolleby 20 000 SEK
Martin Larsen 10 000 SEK
Tore Torgersen 10 000 SEK

Samtliga resultat hittar du här

10 oktober 2022 00:27