Mattias Wetterberg om EM-uttagningen: “Internationella mästerskap är bland det roligaste man kan spela"

Mattias Wetterberg ser fram emot att göra comeback i landslaget vid EM i Wiittelsheim efter några år med skadeproblem. Det senaste EM:et han spelade var i München 2019 där Sverige tog guld i 5-manna.

Senast Mattias Wetterberg representerade Sverige var i Europacupen i Chania, Grekland 2021 då blev han tvåa. Senaste mästerskapet var EM 2019 där Wetterberg var med och vann guld i 5-manna. Det var Sveriges första guld i lag på 12 år. Wetterberg tog även brons i 3-manna vid EM 2019. Nu är det dags för Wetterberg att få dra på sig landslagströjan igen.

Fem frågor till Mattias Wetterberg, Mattues-Pojkarna BK: 

Hur känns det att vara uttagen till EM?
– Det känns väldigt bra och det är en stor ära att få representera Sverige. Internationella mästerskap är bland det roligaste man kan spela med kombinationen av både individuellt spel och lagdistanser.

Vid EM 2019 var du med och vann guld i 5-manna, hur var det?
– Det var fantastiskt. Vi hade det väldigt tungt i inledningen av mästerskapet men kom igång mer efterhand. Vi lyckades knipa ett brons i 3-manna och sedan gjorde vi det oerhört bra som lag i 5-manna. Det är den bästa känslan att vinna tillsammans med laget. Det var en härlig stämning och fint att få dela det med alla som var på plats och hejade på oss.

De senaste åren har du haft problem med skador, hur har de åren varit?
– Det har varit tungt med flera år med skador. Precis innan skadorna var min tanke att gå all in på bowlingen och ge proffstouren en chans i USA. Mentalt har det inte känts som att jag har varit helt borta från landslaget men jag har haft krångel med en fot och sedan ett finger. Det började kring VM i Hong Kong 2018 då jag fick problem med foten. Jag hade fortsatt problem med foten under EM 2019 och åkte på rosfeber efter mästerskapet. Sedan gjorde jag allt i min makt för att nå VM 2021 men kom inte med där och sedan har jag haft krångel med ett finger. Men nu är allt läkt och det stör mig inte i min bowling.

Du bytte från Team Pergamon till Matteus-Pojkarna inför säsongen 22/23, vad berodde det på?
– Jag kände att jag ville fokusera extra på livet i övrigt när det hade gått några år med skadeproblem. Jag fick jobb och lägenhet i Stockholm och MP stödjer mig bra i bowlingen. För mig har det bara varit positivt. Det är roligare än på länge att bowla och det har gått fantastiskt bra. Förhoppningsvis kan vi knipa en plats till Elitserien.

Vad blir nyckeln för er vid EM?
– Vi har ett riktigt starkt lag. Det gäller att hela tiden göra det så bra som möjligt men sedan kan vi inte påverka vad andra gör. Vi behöver hjälpa varandra bra som grupp och ta ett slag i taget. Jag tycker det är viktigt att ge det lite tid de första dagarna, känna på banorna och inte riskera för mycket i singelspelet. Det är ett långt mästerskap.


Svenska laget jublar efter EM-guldet i 5-manna 2019. 

Linus Wirén   26 mars 2023 19:22