Martin Larsen laddad för Ballmaster “målet är att åka hem med bucklan”

PBA-touren har rullat igång i USA men utan Martin Larsen på plats. I år tar Larsen ett steg tillbaka och spelar endast några tävlingar på touren. Istället för PBA Players Championship så väntar klassiska Ballmaster Open i Helsingfors för honom till helgen liksom för stora delar av den svenska bowlingeliten.
– Det är den mest prestigefyllda tävlingen i Europa. Det är helt klart på min bucketlist att lyckas vinna Ballmaster, säger Martin Larsen.

Martin Larsen har huserat på den amerikanska proffstouren sedan 2009. Medan de svenska PBA-kollegorna och klubbkompisarna Jesper Svensson och Kim Bolleby klev in i kvalet igår så är Larsen kvar på hemmaplan.
– Jag tar ett steg tillbaka i år. Jag har haft ett par säsonger där jag haft en del bekymmer med kroppen. Tiden har kommit ikapp mig lite. Det är tufft att hänga med på den yttersta nivån och jag har inte riktigt den motivationen att vara iväg från familjen så mycket. Det kostar också mycket både pengamässigt och mentalt, säger Martin Larsen.

Hur är det att följa PBA Players Championship och spelarna du tampats med i många år från distans denna gång?
– Det är lite blandade känslor. Men det känns som rätt beslut. Alla på touren är så grymt duktiga och det är inte lika kul när jag inte är lika bra som jag varit tidigare. Jag vet att det är lite väl mycket som ska klaffa nu för att nå topplaceringarna.

44-åringen har inte släppt touren helt utan några av de största tävlingarna finns i Larsens kalender. I mars åker han över för att spela USBC Masters i Las Vegas. Efter det väntar Roth/Holman Doubles och World Series.
– Det känns kul att ha de tävlingarna att se fram emot och planen är att kämpa mig kvar i landslaget.

Martin Larsen har kontrakt med Storm och menar att det varit tufft när uretanspelet med det lila klotet Purple Hammer dominerat stort de senaste åren.
– Jag har haft som grundtanke att kunna behärska alla typer av spel och inte specialisera mig åt något håll. Det är nog anledningen till att jag varit med i landslaget så länge. Den sista tiden har dock varit jobbig då det är ett klot som används frekvent som jag inte får spela med, så då har jag inte haft någon chans på grund av det. Det är ingen kul känsla att skylla på ett klot och det är inget jag upplevt tidigare att det varit så avgörande. Men vid flera tävlingar, bland annat EM i somras, så har jag inte kunnat haka på toppen på grund av materialet.

Även om det inte är spel på PBA-touren just nu för Pergamonspelaren så råder det inte brist på tävlingar. Istället är det Europatourtävlingar som står i fokus under inledningen av 2024. Senaste helgen spelade han AIK International Tournament där det tog stopp i finalsteg 1 och Larsen slutade 32:a i tävlingen. Nu är det nya tag som gäller då Ballmaster Open väntar i helgen i Helsingfors.
– Jag ser fram emot det. Ballmaster Open är en fantastisk tävling som andas tradition. Jag har varit tvåa en gång och i stegfinal några gånger. Det är en tävling som jag verkligen skulle vilja vinna och det finns på min bucketlist.

Historiskt sett är Ballmaster en tävling där det brukar vara svårt att rå på de finska spelarna men de senaste årens resultat visar på något annat. 2022 var Pontus Andersson i final och föll då mot italienaren Nicola Pongolini. Senast var det storslam för Sverige där det blev en helsvensk final mellan Jesper Svensson och Kim Bolleby. Jesper Svensson vann och tog sin andra seger i Ballmaster - tio år efter första titeln i Helsingfors.
– Det säger något om hur bra vi är i svensk bowling och vi har verkligen visat framfötterna i Ballmaster de senaste åren. De finska bowlarna spelar många tävlingar i Tali Bowl och de kan hallen utan och innan vilket de givetvis har en fördel av.

I år saknas de svenska finalspelarna från de senaste två åren i startlistan då de intagit PBA-touren. I övrigt spelar stora delar av den svenska eliten och U21- samt junioreliten Ballmaster. William Svensson som åkte ut i förkvalet i Players Championship lämnar touren några dagar och reser till Helsingfors för att spela Ballmaster.
– Nu gäller det att några av oss andra kliver fram i år. James (Blomgren) är alltid stark och det är kul att vi har ett gäng unga killar med Carl Eklund i spetsen som gör stora framsteg. Där kan det helt klart smälla till och det såg vi även med Alex Jokis seger i AIK Tournament, säger Larsen och fortsätter:
– Det är inspirerande att det är så många unga killar som kommer fram och det såg vi bara på uttagningen till junior-EM där det var tuff konkurrens på killsidan. Det var fler än en som säkert var besviken över att inte ha blivit uttagen.

Larsens klubbkompis i Pergamon Albin Gullstrand kom med och mästerskapsdebuterar vid junior-EM i Helsingfors. Pergamonspelaren Zakarias Lindqvist var en av de andra heta kandidaterna till att ta en plats men hamnade utanför laget denna gång.
– För de som inte kom med så är det bara att jobba vidare. Det finns inga genvägar. I Pergamon jobbar vi mycket på att de yngre spelarna ska bli bättre på mer än en sak. De är extremt duktiga på uretanspelet men många av de yngre behöver bredda sig. Det gäller att hantera olika underlag, kunna öka och sänka farten samt jobba med spärrspelet.

Redan kl 17.00 idag (svensk tid) kliver Martin Larsen in i kvalet i Tali Bowl om tidtabellen för flygresan håller. Ballmaster Open avgörs sedan på söndag.
– Kroppen känns, ta i trä, hyfsat bra. Den senaste tiden har inte varit min bästa bowlingperiod men det gäller att tro på sig själv. Jag har självklart en chans att vinna och målet är att åka hem med bucklan.

Ballmaster Open 2024, Tali Bowl, Helsingfors
Kvalet spelas över sex serier. 48 spelare avancerar sedan till finalspel. Topp 16 i kvalet går direkt till finalsteg 2. Finalsteg 1 genomförs på lördag kväll kl 18.30 och resterande finalsteg avgörs på söndag.

Tider finalspel (svensk tid)

Lördag 13/1
Kl 18.30 Finalsteg 1 (32 spelare)

Söndag 14/1
Finalsteg 2 kl 09.00 (32 spelare - 16+16)
Finalsteg 3 kl 12.30 (16 spelare)
Finalsteg 4 - Stegfinal kl 16.00

Livestream

Resultat 

Online scoring 

Tidsprogram 

Svenska segrare i Ballmaster Open

2023 Jesper Svensson
2013 Jesper Svensson
1992 Mats Karlsson
1991 Tomas Leandersson
1980 Mats Karlsson
1979 Tony Rosenqvist
1978 Anders Sandström
1972 Benny Siljenäs
1971 Josef Wiener

Linus Wirén   11 januari 2024 13:36