Magnus Johnson: Som bowlare är ett slutspel ett absolut måste

Det stundar slutspel för de fyra topplagen i årets Elitserie för dam- och herreliten och mästare ska koras i härliga RC Bowling i Jönköping. Krönika av Magnus Johnson inför SM-slutspelet där han lyfter inramningen och tippar vilka lag som tar hem guldet. 

Ett slutspel i bowling är vad stämning och inramning beträffar inte helt olikt ett fotbollsderby i vilken storstad som helst, fast i lite mindre skala förstås, men vad gäller inlevelse minst lika stort. De tillresta supportrarna har ofta tryckt upp egna tröjor, har laddat med hejaramsor och till och med förekommer instrument på läktarna. Om ordet kakofoni behöver ett ansikte så hittas det här och öronproppar rekommenderas för den oinvigde!
Som bowlare är ett slutspel ett absolut måste att ha prickat av på sin "bucket list" och är man inte bowlare så får man garanterat en ny syn på vad bowling är och en ökad respekt för denna ädla och omhuldade idrott.

Spelarna som uppskattar sina supportrar, höjer sig nog en smula i kapacitet av klackarnas stöd men är ofta lite för övertända för att "bränslet" ska räcka över en hel helg. Drömmen vore om stämningen på ett slutspel kunde förmedlas i några TV-inslag så att allmänheten förstod bättre av vad bowlingsporten har att erbjuda!

Jag ska försöka resonera mig fram till vilka vinnarna kommer att bli och varför det blir så.
På damsidan är det ganska lätt att utse 16-faldiga mästarinnorna Spader Dam till favoriter och jag tror att man kommer att hålla för favoritskapet i en final mot X-Calibur. X-Calibur som har några av Sveriges bästa dambowlare i sitt lag men räcker inte ända fram med tanke på att där också finns förvisso lovande men ännu inte färdiga stjärnor som inte kan mäta sig mot Spader Dams mer kompletta lag. Dock, lite varning för Högland som kan bli en obehaglig överraskning redan i semin för X-Calibur. (Har man en pålitlig spåkula är det dumt att inte använda den!) BK Eva får lägga ytterligare en bronsmedalj till den digra samlingen av just sådana.

Jag tippar att mesta mästarna Pergamon med sina 14 slutspelsguld lägger ytterligare ett till samlingen även om man på senare år inte kunnat göra som för några år sedan - sätta på sig guldhattarna utan att ens behöva torka svetten i pannan innan. Den tiden är definitivt över och även om laget är urstarkt så är det ändå inte riktigt lika namnkunnigt som för en del år sedan när man till och med ibland kunde sätta landslagsspelare på bänken. Men den största förändringen är utan tvekan att de andra lagen har kommit ifatt och har i praktiken så gott som lika starka trupper som mästarlaget och det gör slutspelet så mycket intressantare.
Tipset; Kaskad med guld från 2002, slår ut Alingsås och tar sig till final mot Pergamon som kommer att få slita hårt mot 2016 mästare Clan (även då i RC Bowling) och möter, som sagt, Kaskad i en tuff och oviss final om 2023 års ligatitel.
Engelsmännen brukar säga "Fotboll är ett spel som spelas under 90 minuter och när det är slut så har Tyskland vunnit" Det är lite så med bowling och Pergamon också även om det tar lite mer än 90 minuter.

Vi ses i Jönköping för en häftig slutspelshelg och kommer du för första gången - glöm inte att ta med öronproppar! 

Magnus Johnson

09 maj 2023 18:51