Magnus Johnson: “Det svenska laget visade vilket land som är klart bäst i Europa”

13 medaljer talar sitt tydliga språk om den saken och faktum är att det är en tangering av rekordnoteringen från 2009 i Malmö. Krönika av Magnus Johnson som summerar junior-EM och blickar framåt. 

Ännu ett junior-EM avverkat och det svenska laget visade, som vanligt måste man säga, vilket land som är klart bäst i Europa vare sig det gäller herrar, damer eller juniorer. 13 medaljer talar sitt tydliga språk om den saken och faktum är att det är en tangering av rekordnoteringen från 2009 i Malmö.

Att försöka peka på vilken insats som var den bästa under mästerskapet är ju helt enkelt en smaksak för en finsmakare. Men visst var starten med 2-mannalagen något som blir svårt att kopiera med alla åtta våra spelare spelande samtidigt för att göra upp om guld-och silvermedaljerna. Bowl like a Swede har väl aldrig accentuerats tydligare än så!

En lite trist utveckling generellt de senaste åren är att man kan notera att flera av länderna som vi betraktat som tuffa motståndare är rätt svaga numera, och en del deltar inte ens längre. Det är inte alls bra för bowlingsportens vidare utveckling.

Vi brukar ha både den ena och den andra (negativa) åsikten om vårt förbund i en massa frågor och "undrar vad dom håller på med", men ser man till hur framgångsrika vi varit under en lång tid med våra landslag måste man faktiskt säga att något gör dom väldigt rätt och på ett mycket viktigt område dessutom!

Att förvalta nuvarande årskullar blir viktigt för min erfarenhet säger mig att vi under åren tappat alldeles för många verkligt stora talanger som helt enkelt mer eller mindre lagt av när dom inte nått sitt uppsatta mål att få en plats i ett Junior EM.

Det verkar som att man tagit höjd för denna trista utveckling och skapat tävlingar/aktiviteter som ska hålla lågan brinnande för det finns otaliga exempel på spelare som inte spelat i juniorlandslagen eller ens i närheten av det och ändå några sedan vara bofasta i dam- eller herrlandslaget. Det ryms bara 4+4 varje år bland juniorerna och alla utvecklas lite olika fort dessutom ska man veta om. Framtiden för svensk bowling ter sig som en lång, lång och ljus midsommarnatt!

Magnus Johnson

13 april 2023 13:40