Magnus Johnson: Att upprepa bedriften från förra årets rekordskörd är givetvis att begära för mycket

Krönika av Magnus Johnson som summerar Sveriges junior-EM i Helsingfors där det blev sju medaljer för blågult. 

Med söndagens finalspel i den individuella Mastersfinalen avslutades årets junior-EM på ett för Sverige symptomatiskt sätt med att inte riktigt "nå ända in i kaklet" då samtliga svenskar var utslagna redan innan spelet om medaljerna skulle börja.

Det saknades sannerligen inte medaljer den här gången heller även om det inte ramlade in i den omfattning vi blivit bortskämda med under senare år. Att upprepa bedriften från förra årets rekordskörd med guld och silver för både tjejerna och killarna i dubbel är givetvis att begära för mycket. Vi ska också ha i åtanke att på både tjej- och killsidan var lagen 3/4 intakta sedan i fjol och de nya var inga duvungar även om det är tydligt att ha erfarenhet av att ha spelat EM tidigare underlättar en hel del.

Sju medaljer varav ett guld (pojkarnas 4-manna) ska/får inte jämföras med 2022 års 10 och 2023 års 13 medaljer för det var ändå Sverige som tog näst flest medaljer med sju stycken mot Danmarks 10. Många faktorer spelar in såsom "stolpe ut" i finalspel, några futtiga pinnar ifrån topp-4 och vi får inte glömma att det fanns en hel del mycket kapabla överraskningar från några av länderna. Rumänien tar ett guld och ett brons och Danmark som hade ett väldigt bra lag, inte minst på tjejsidan.

Med det sagt så tycker jag att Sverige gjorde ett bra EM och att konkurrensen ökar är bara till fördel för alla inblandade. Det blir faktiskt inte så roligt om Sverige blir i bowling vad Norge är i skidåkning - allt som inte är att ta alla medaljerna är ett misslyckande. Förresten grattis till guldet i Masters Mathias Danielsen Otting!

Supportrarna/föräldrarna var som vanligt fantastiska och betyder alltid mycket för stämningen. Stort tack till er. Hur långt era telningar än går i sin utveckling och senare i våra landslag så kan jag försäkra att känslosammare och mer engagerat som förälder blir det inte bakom banorna. Så minns dessa ögonblick!

Magnus Johnson

04 april 2024 10:07