Lyckat TSYA-läger i samband med SLLM

För två veckor sedan genomfördes ett TSYA-läger i samband med Storm Lucky Larsen Masters. Tre fullmatade dagar med träning, match mot Storm Youth USA, tävlingsanalys och teori. 
– Det var ett mycket bra läger med ett fullspäckat schema, säger Johan Ekström, ansvarig för TSYA.

Träningslägret genomfördes fredag till söndag för två helger sedan och träningspassen bedrevs i Höganäs bowling. Team Sweden Youth Academy är en satsning på de ungdomar som bedöms ha god möjlighet att representera ett svenskt juniorlandslag. Syftet är att utveckla unga bowlingspelare och förbereda dem för en elitkarriär. Vid lägret deltog 19 spelare. Ledare var Johan Ekström, Amanda Andersson, Mattias Melin och Pontus Svensson.

TSYA-helgen rivstartade med en träningsmatch mot Storm Youth USA med spelare som var på plats för att spela Storm Lucky Larsen Masters. Formatet i matchen var likt en ligamatch med åtta spelare i respektive lag.
– Många i USA hart hört mycket om vårt ligaupplägg så det var kul att visa upp det för spelarna som var här och spela en match, säger Johan Ekström.

Sveriges lag bestod av sex killar och två tjejer. Storm-teamet hade sex spelare med sig men fick förstärkning av inga mindre än Kris Prather och Ryan Barnes. Teamet från USA vann matchen med 13-7.
– Vi kände att det framförallt var i spärrspelet som vi inte riktigt räckte till. Våra ungdomar tyckte att det var en häftig upplevelse att få spela mot ett PBA-proffs som Kris Prather, säger Johan Ekström.

Kajsa Samuelsson, Team X-Calibur BK, tyckte att matchen var lärorik.
– Det var spännande. Man lär sig mycket av att möta bowlare från andra länder, där man kan se hur de lägger upp spelet och kommunicerar med varandra. Deras tjejer spelade på ett lite annat sätt än Elin (Bergqvist) och jag. Killarna var väldigt duktiga och jag tror att de är framtida proffs. Banorna var väldigt svåra. Det var egentligen en enkel profil men det var nog topografin som påverkade och gjorde det mer utmanande.

Efter matchen åt hela gänget lunch tillsammans och sedan var det dags för ytterligare ett träningspass för TSYA-gänget. På träningspassen lade de mycket vikt vid just spärrspel och hur man hanterar olika profiler, både kortolja och långolja.

På lördagen tränade de vidare i Höganäs och sedan höll Kristijonas Sergejevas från Kegel en föreläsning i Helsingborg om banförhållanden, miljön i hallen och hur oljemaskiner, topografi samt klimat påverkar resultatet. Sergejevas föreläste även för Team Sweden dam och herr i samma ämne under lördagen. Därefter specialstuderande spelarna i TSYA två starter i Storm Lucky Larsen Masters.
– Det var väldigt lärorikt med föreläsningen. Jag brukar kolla på topografin men jag kommer att vara ännu mer noggrann med det framöver och fokusera på varje bana. Det var även intressant att få analysera spelet. Det handlar mycket om att sätta slagen på rätt ställe och upprepa det. Jag kollar gärna extra på Verity Crawley och AJ Johnson. AJ har ett väldigt rent släpp vid slaget och träffar på samma ställe hela tiden, säger Kajsa Samuelsson.

På söndagen anslöt Louise Sonne, mental coach, och höll i ett pass med fokus på idrottspsykologi.

Nästa TSYA-läger arrangeras den 8-10 december.

TSYA-laget i träningsmatchen mot Storm Youth USA:

Elin Bergqvist
Kajsa Samuelsson
Albin Gullstrand
Noel Haglund Torgersen
Albin Lindberg
Zackarias Lindqvist
Felix Möller
Emil Svensson

 

Linus Wirén   24 september 2023 16:42