Lisa Nordström Green: “Bowlingen räddade mig”

Lisa Nordström Green har fått sin revansch på mobbarna under skoltiden. Från att vara på botten och inte vilja leva mer så har Säffle-bowlaren under det senaste året delat med sig av sitt liv i media och vunnit tre guld i Special Olympics World Games. Nu är hon dubbelt nominerad vid Svenska Parasportgalan 2024 som arrangeras nästa fredag.
– Jag ville inte att mina mobbare skulle vinna mot mig. Jag vill vara den jag är och leva mitt liv, säger Lisa Nordström Green. 

Lisa Nordström Green, 29, har i hela sitt liv kämpat med inlärningssvårigheter. När hon gick i sjätte klass diagnostiserades hon med en intellektuell funktionsnedsättning.
– Jag kände på mig rätt tidigt att det var något som inte stämde och det var svårt att hålla koncentrationen. På ett sätt var det en lättnad att få en diagnos och veta vad man skulle jobba extra på men samtidigt var det en tuff ålder att få det beskedet. Och desto svårare var det att bli accepterad av klasskompisarna, säger Lisa Nordström Green. 

Under alla år i skolan fick hon kämpa mot mobbare som gjorde hennes skoltid till ett rent helvete och att hon mådde väldigt dåligt.
– Man känner sig väldigt lost. Vad har jag gjort för att behöva utstå det? Jag har ju alltid ställt upp och funnits där för andra. Varför mobbade de just mig? Ja, de frågorna kommer jag nog alltid bära med mig och fundera över, säger Lisa.

Bowlingbanan blev frizonen från utsattheten och där hon kunde hämta energi i vardagen. Lisa började spela bowling som 6-åring i BK Tegnér Säffle och sedan dess har bowlingen varit en stor del av hennes liv.
– Bowlingen har alltid funnits i vår familj. Jag har tre storasyskon och min ena bror spelade i en ungdomsserie där de vid en match hade ont om spelare. Då fick jag hoppa in i laget och sedan har jag varit fast.
– När jag mådde dåligt så gick jag alltid ned till bowlinghallen och tränade. En av mina bröder jobbade i hallen så det var skönt att ha honom där. Bowlingen ger så mycket glädje och det är en väldigt fin gemenskap. Mina klubbkamrater har alltid peppat mig och sett mig för den jag är.


Lisa Nordström Green

Hon medger att hennes mående gjorde att bowlingen också kunde vara tuff och utmanande under vissa perioder.
– Det är svårt att prestera lika bra när man mår dåligt överlag och all mobbning i skolan gjorde att jag hade en väldigt dålig självkänsla. Det ledde till att jag kände mig värdelös som människa om jag inte presterade inom bowlingen.

Den mörkaste tiden upplevde Lisa dock efter själva skoltiden för 4-5 år sedan. Hon var deprimerad och det var så mörkt och tungt att hon inte ville leva mer.
– Jag orkade inte mer och jag började planera för att ta självmord.

Men en vilja och livsgnista fanns där också och hon vände det hela och kom sakta upp ovan vattenytan igen.
– Jag ville ju inte att mobbarna skulle vinna mot mig. Jag vill kunna vara den jag är och leva mitt liv.

Hon började berätta om sina tankar och sitt mående.
– Jag hade dolt hur jag mådde under alla år och inte berättat för någon. Nu sa jag rakt ut till mina kollegor på en personalfest hur jag mådde och fick väldigt bra stöttning.

Bowlingen fanns där också hela tiden vilket gav henne kraft och glädje.
– Bowlingen räddade mig och har varit min medicin.


Lisa in action under ett Team Sweden-läger i Helsingborg tidigare i år. 

Den stora vändpunkten kom när Lisa Nordström Green blev uttagen till Special Olympics World Games som spelades i juni förra året i Berlin. Inför mästerskapet i maj 2023 gick hon ut på Instagram med ett inlägg riktat till mobbarna från skoltiden och hennes tankar kring det. Hon berättade sedan om sitt liv och hur jobbigt hon haft det under många år i ett berörande reportage i Expressen samt i en intervju i SVT:s Morgonstudion.
– Det var verkligen ingen självklarhet att gå ut och berätta om det. Jag var rädd för hur det skulle tas emot. Det finns så många nättroll där ute men samtidigt kände jag att det var nu eller aldrig. Jag vill kunna vara mig själv och vara en öppen person.

Men några nättroll märkte hon inte av. Istället överöstes hon av positiva tillrop från alla håll.
– Det var så många som hörde av sig och det var bara kärlek. Jag gjorde verkligen rätt som gick ut med det. Folk som jag inte kände skrev till mig på sociala medier om att de hade varit i liknande situationer och tackade mig för att jag hade berättat. Det var flera som ville att jag skulle besöka deras stad och berätta om vad jag upplevt.

Lisas öppenhet och berättelse förbättrade hennes mående på alla sätt.
– Jag började må tio gånger bättre. Idag har jag ingen depression eller ångest. Jag har självklart dåliga dagar ibland som alla andra men jag är tacksam för allt i livet. Idag ser jag inte min diagnos som en stor grej. Det är så många som har någon form av diagnos och det är säkert en hel del som heller inte vill berätta om det.

Special Olympics World Games blev en stor succé för Lisa och det svenska bowlinglaget. Lisa tog guld i alla tre tävlingsdistanserna singel, dubbel och lag. Bowlinglaget tog totalt 8 medaljer varav 6 guld.
– Det betydde väldigt mycket att få vara med på Special Olympics World Games. Det var mäktigt och otroligt lärorikt att få tävla utomlands för första gången. Det var en så härlig gemenskap och jag är väldigt glad att alla bowlare i Sverigelaget fick åka hem med medalj. Jag hoppas att de som blir uttagna nästa gång också passar på att verkligen njuta av upplevelsen.


Det svenska bowlinglaget vid Special Olympics World Games 2023. 

Lisas berättelse och framgångar gav ringar på vattnet. På Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammade Expressen 100 svenska kvinnor som är förebilder eller på annat sätt sticker ut. Lisa var på 78:e plats på listan över årets kvinnor 2024.
– Det var en chock när mamma skickade och gratulerade mig över att jag var med på den listan. Jag är väldigt tacksam att jag kom med där.

Nästa fredag arrangeras Svenska Parasportgalan 2024 i Göteborg och Lisa är dubbelt nominerad till galan. BK Tegnér-spelaren är nominerad i både kategorin Årets prestation inom Special Olympics och Årets förebild inom svensk parasport.
– Det är såklart superkul. Det är fantastiska individer som är nominerade och även om jag inte vinner så är det jätteroligt att vara topp 3. Det känns nervöst att få gå på gala men det ska bli roligt att träffa alla andra idrottare.

Innan det är galadags så väntar en fullmatad bowlinghelg för Lisa. Imorgon kliver hon och BK Tegnér Säffles farmarlag in i kvalet till Allsvenskan. I första matchen ställs de mot BF Solängen i John Scott´s, Partille Arena.
– Jag tycker att vi har spelat riktigt bra under säsongen. Vi trodde dock inte att vi skulle kunna nå kvalet. Team Alingsås F1 hade det i egna händer inför sista matchen men åkte på en skrällförlust mot Virveln och då tog vi chansen. Det blev lite som en bonus. Det kommer bli tufft i kvalet men jag tror att vi har goda möjligheter.


Lisa och BK Tegnér F1 laddar för kvalspel under lördagen. 

Efter kvalmatchen styr hon kosan mot Uppsala. På söndag intar Lisa banorna vid Pins and games för kvalet i para-SM.
– Det är väldigt roligt att det är så många deltagare med i para-SM i år och det känns som ett bra upplägg med kvalspel. För min del blir det en utmaning med så mycket bowling i helgen. Förhoppningen är att bli topp fyra och nå finalspelet i Skövde.

Lisas nomineringar till Svenska Parasportgalan 2024

Årets prestation inom Special Olympics
Lisa Nordström Green har under uppväxten haft utmaningar med självkänsla och självförtroende. Detta förändrades efter att hon blev uttagen till Special Olympics Sverigelag och Special Olympics World Games. Lisa är en förebild och en ambassadör för att alla ska ha samma värde, oavsett funktionsnedsättning eller ej.

Årets förebild
Lisa Nordström Green har under uppväxten haft utmaningar med självkänsla och självförtroende. Detta förändrades efter att hon blev uttagen till Special Olympics Sverigelag och Special Olympics World Games. Lisa är en förebild och en ambassadör för att alla ska ha samma värde, oavsett funktionsnedsättning eller ej.

Kolla in alla som är nominerade här. 

Svenska Parasportgalan arrangeras den 3 maj.

Resultat para-SM 2024

Foto: Special Olympics Sweden, Svenska Bowlingförbundet och BK Tegnér

Linus Wirén   26 april 2024 15:31