Ligan som peggar upp för strike

I Västerås sadlar golfspelarna om till bowling under vinterhalvåret. Den nionde upplagan av Golfligan i 8-manna avgjordes i fredags. För andra året så genomförs också en damserie.
– Det är många som har hittat till bowlingen tack vare Golfligan, säger Thomas Karlsson, hallchef vid Bellevuestadion.

I Bellevuestadion i Västerås möts golfklubbarna i seriespel. Åtta golfklubbar och totalt nio lag är med i Golfligan (Västerås GK har två lag). Ligan är för +55. Det är främst pensionärer med och matcherna genomförs på fredagsförmiddagar. Göran Eriksson i Västerås GK var en av initiativtagarna till Golfligan Västerås.
– Vi var ett gäng från vår golfklubb som spelade bowling och vid ett tillfälle träffade jag en vän från en annan klubb som också var på plats och spelade. Jag fick då idén om en liga mellan de olika bowlingklubbarna och hörde av mig till personalen vid Bellevuestadion som hjälpte oss igång.

Alla spelare i ligan behöver vara medlem i en bowlingklubb och ha B-licens. Det är ett klassiskt serieupplägg med 8-manna och banpoäng. Alla lag möter alla i en enkelserie och serien är ansluten till Bits.
– De första två åren körde vi en egen tabell men det är mycket lättare att få ordning på det i Bits. Det är kul för spelarna att följa det där. Det känns mer seriöst och allt ser ut som i de andra bowlingserierna, säger Thomas Karlsson som är hallchef vid Bellevuestadion.

Göran Eriksson menar att Golfligan har fört spelarna i de olika klubbarna närmre varandra.
– Tidigare var det lite stelt mellan klubbarna men genom bowlingen har det blivit en ökad samvaro som lett till att man fått många nya vänner, säger han och fortsätter:
– Det en rolig tävlingsform med seriespel. Det blir en del prestige och det är kul att retas lite mellan klubbarna.

Säsongen 2020/2021 fick de ta ett ofrivilligt uppehåll från seriespelet på grund av pandemin. Annars har de kört på för fullt i alla år och fler och fler golfspelare har fått upp ögonen för tävlingsbowlingen. Utöver ligan så har alla klubbarna även en eller två träningar under veckan. På träningarna är även många fler spelare med från klubbarna.
– Under säsongen är det runt 250 pensionärer från golfklubbarna som spelar bowling hos oss. Några har blivit extra inbitna och spelar året runt, säger Thomas Karlsson.

Göran Eriksson menar att bowling och golf har mycket gemensamt.
– Sporterna påminner om varandra i utförandet. Det är lite samma rytm och det gäller att inte ta i vid slaget samt att inte röra hela kroppen. Det är viktigt att vara fokuserad. Det känns som att bowling passar oss golfspelare väldigt bra och det är ett fint komplement, säger Göran Eriksson.

8-mannaligan drar igång i november och i fredags avgjordes årets upplaga med slutspel för de fyra lagen som placerat sig bäst under säsongen. Göran Eriksson och lagkamraterna i Västerås GK 1 tog hem årets golfliga efter finalseger mot Skerike. Det var fjärde gången som de fick lyfta den åtråvärda vandringspokalen.
– Det var skönt, det är alltid roligt att vinna.

Det var bra fart vid Bellevuestadion under slutspelsdagen. Alla lagen i Golfligan var på plats och följde finalen och efteråt bjöds det på pytt i panna.
– Det var festligt och väldigt god stämning, säger Eriksson.

För andra säsongen har Golfligan också en damserie med 4-mannalag. Fem lag är med i serien. Monica Bergendorf i Västerås Golfklubb har tidigare spelat i 8-mannaligan men är nu igång i damserien istället.
– Det är kul att vi damer får möta varandra. Det sociala biten är en viktig faktor och det är väldigt roligt att träffas mellan klubbarna. Sedan är det en extra krydda att tävla och spela seriespel, då kommer tävlingsdjävulen fram hos oss, säger Monica Bergendorf.


Västerås GK lag 1 och Skerikes GK.

Damserien spelas på måndagar och i nuläget är fem lag med i ligan.
– Vi jobbar på att försöka få med fler lag till nästa säsong, säger Bergendorf.

Men först ska årets liga avgöras som har några matcher kvar på programmet. Den avslutande omgången spelas den 20 mars. Just nu leder Monicas lag Västerås GK 1. De är på samma poäng som Fullerö GK men med en bättre diff.
– Det är jämnt och vi får se hur det slutar.

Peter Lagerroos som är serie- och tävlingsansvarig i Svenska Bowlingförbundet är positiv till upplägget i Golfligan och hoppas att fler föreningar och hallar tar efter.
– Största fördelen är att det går att rekrytera fler spelare till serierna när man kan spela under en kortare period.

Vill ni starta en ny liga? Hör av er till Peter Lagerroos på peter.lagerroos@swebowl.se

Linus Wirén   01 mars 2023 19:08