Lena Sulkanen tilldelas Magnus Johnsons medalj

Lena Sulkanen har fått Magnus Johnsons medalj. I samband med Senior Tour i Eskilstuna tidigare i januari fick bowlingprofilen ta emot utmärkelsen.
– Jag är jätteglad och det är en stor ära att få medaljen, säger Lena Sulkanen.

Magnus Johnsons medalj tilldelas någon som har gjort mycket för bowlingen och utvecklat sporten. Utöver medaljen får mottagaren 10 000 kronor. 2021 års vinnare är en av Sveriges bästa bowlare genom tiderna, Lena Sulkanen. Magnus Johnson som är ensam i juryn för priset menar att det var något alldeles extra när Lena Sulkanen vann tre VM-medaljer 1983 och tog det första individuella VM-guldet på damsidan i Sverige.
– Det blev ett otroligt genomslag för bowlingen i Sverige och en väldig medial uppmärksamhet. Bara det skulle motivera till priset, säger Magnus Johnson.

1983 blev Lena Sulkanen även utsedd till årets idrottskvinna i Sverige och hon har fortsatt att vara aktiv och verksam inom bowlingen genom åren.
– Lena har gjort så mycket för bowlingen i alla år. Hon har en fantastisk meritlista och får medaljen i första hand för sina sportsliga prestationer, säger Magnus Johnson och fortsätter:
– Lena hade fått priset betydligt tidigare om hon inte varit generalsekreterare för Svenska Bowlingförbundet under så många år. Hon hjälpte mig att dra igång priset så det var inte kul att ge det till henne då. Jag vill att det ska vara en överraskning.

Just överraskad blev Lena Sulkanen när hon fick ta emot priset i Eskilstuna.
– Jag blev väldigt förvånad och glad. Jag hade inte en tanke på att jag skulle få priset. Det känns stort att vara en av de tretton som fått medaljen, säger Lena Sulkanen.

Hur upplevde du det stora intresset som blev för bowling i Sverige när du vann VM?
– Det var väldigt roligt att bowling kom på kartan. Många hade uppfattat bowlingen som en gubbsport tidigare och det var härligt att se vilket stort intresse det blev för sporten.

Lena känner fortfarande stor glädje för sporten och spelar bland annat i Elitserien för B-K Eva.
– Det är framförallt väldigt kul att spela seriespel med laget. Förhoppningsvis kan vi nå en slutspelsplats men vi ser årets säsong som ett mellanår och målet är att bygga upp något bra inför nästa säsong.
Lena Sulkanen är glad över det fina VM Sverige gjorde i november i Dubai.
– Det var fantastiskt roligt att följa VM. Det är många tjejer och killar som satsat mycket tid och pengar på att bli bra och det är superkul när de når så fina framgångar.

Alla vinnare av Magnus Johnsons medalj:

2021: Lena Sulkanen
2020: Peter "Peppe" Engström
2019: Robert Andersson
2018: Stig "Stickan" Andersson
2017: Jenny Wegner
2016: Martin Larsen/Jesper Svensson
2015: Sten-Åke Nilsson
2014: Hans Johansson och Kent Kyrk
2013: Christer Jonsson
2012: Göran Bergendorff
2011: Stefan Larsen
2010: Tomas Leandersson
2009: Leif Larsson

Linus Wirén   20 januari 2022 16:56