Laget till junior-EM 2024 är uttaget

Förbundskapten Robert Andersson har tagit ut det svenska laget till junior-EM i Helsingfors som spelas den 25-31 mars. I laget finns mycket erfarenhet. Sex spelare har tagit medaljer för Sverige vid tidigare junior-EM, vilket har kryddats med två mästerskapsdebutanter.

Kajsa Samuelsson och Emil Svensson blev klara för junior-EM redan i november genom att ha vunnit barometern i Swedish Youth Tour 2023. Nu har de fått sällskap av sex spelare och landslagstruppen är fulltalig.

Följande spelare representerar Sverige vid junior-EM i Helsingfors 2024:

Elin Bergqvist, 16 år, Spader Dam -1 JEM tidigare 2023, 2 guld.
Elissa Mehmet, 16 år, BK Mix Eslöv, 1 JEM tidigare 2023, 1 guld, 2 silver, 2 brons.
Lova Nilsson, 15 år, BS Hässle - debutant.
Kajsa Samuelsson, 17 år, Team X-Calibur BK - 2 JEM tidigare 2022, 2023, 1 guld, 3 silver.

Carl Eklund, 18 år, IKW/Köping BK - 3 JEM tidigare 2021, 2022, 2023 - 2 guld, 5 silver, 2 brons.
Albin Gullstrand, 18 år, Team Pergamon BC - debutant.
Robin Noberg, 18 år, Stureby BK - 2 JEM tidigare 2022, 2023. 5 silver, 1 brons.
Emil Svensson, 17 år, BK Tegnér Säffle - 1 JEM tidigare 2023. 1 guld, 1 silver.

Förbundskapten: Robert Andersson
Assisterande coacher: Amanda Andersson och Robin Skans

Sverige har rönt stora framgångar vid de senaste Europamästerskapen för juniorer. Sex av spelarna var med senast i Wien 2023 där blågult tog 13 medaljer och tangerade medaljrekordet från hemmamästerskapet 2009.

Mest meriterad i laget är Carl Eklund som varit med i tre junior-EM och totalt tagit nio medaljer varav två guld från 2021. I oktober blev Eklund tvåa i Europacupen. Robin Noberg har spelat två junior-EM. Sturebyspelaren fick sitt stora genombrott under junior-EM 2022 i Wittelsheim där han tog tre silver och ett brons. Han följde upp med två silver i Wien som kom i dubbel och i lag.
– Carl är redan som junior väldigt erfaren och han har gjort sig ett namn på Europatouren. Robin har också stått för flera riktigt fina tävlingsresultat, säger Robert Andersson.

Emil Svensson debuterade vid junior-EM i Wien förra året och rivstartade mästerskapet med att vinna guld i dubbel. Sedan blev det även silver med hela laget i 4-manna.
– Vi har ett jättestarkt lag på killsidan. Vi har haft turen att ställa upp med många starka lag i junior-EM de senaste åren men det här är nog det bästa vi haft med tre spelare med mycket rutin.

Albin Gullstrand, Team Pergamon BC, gör mästerskapsdebut vid junior-EM. Färskt på meritlistan finns fjärdeplatsen vid AIK International Tournament i helgen.
– På killsidan var det väldigt jämnt om den fjärde och sista landslagsplatsen mellan Albin Gullstrand, Albin Lindberg, Zakarias Lindqvist och Noel Haglund Torgersen. Om vi kollar över det sista halvåret så har Albin Gullstrand ett något högre snitt än de andra. Gullstrand har gjort fina resultat den senaste tiden och hans fjärdeplats i AIK International Tournament slår givetvis högt. Det var väldigt starkt att vara så nära en stegfinal i den tuffa konkurrensen. De tre killarna som inte blir uttagna den här gången kommer att bjudas in när Team Sweden spelar Stureby Open. Jag vill gärna att de är en del av förbundets verksamhet framöver.

På tjejsidan har Kajsa Samuelsson erfarenhet av två junior-EM. Senast i Wien blev det ett guld och två silver. Guldet tog hon med hela laget i 4-manna där också Elin Bergqvist och Elissa Mehmet var med. De båda debuterade vid JEM i Wien. Elin slog även till med guld i dubbel tillsammans med Maja Engberg. Finalen var helsvensk där de vann mot just Kajsa Samuelsson och Elissa Mehmet. Elissa Mehmet abonnerade på pallplatser och hon tog medalj i alla fem distanser i mästerskapet. För Lova Nilsson, BS Hässle, blir det debut i juniorlandslaget vid mästerskapet i mars.
– Flera av tjejerna har fin erfarenhet från tidigare junior-EM och de kommer från ett lyckat mästerskap senast. Det betyder mycket att ha med sig det till Helsingfors. Lova har spelat förbundets tävlingar och har redan som 15-åring en bra teknik. Det känns positivt att det är möjligt att jobba med henne under flera år i juniorlandslaget.

Nytt till kommande mästerskap är att tjejerna kommer att spela på en annan oljeprofil än killarna.
– Förmodligen kommer tjejerna spela på en profil med mindre olja vilket gör det lättare för dem att skruva. Det ska bli spännande att se hur det faller ut, säger Robert Andersson. .

Juniorlandslaget kommer att förbereda sig inför mästerskapet med att spela Junior AIK Tournament den andra helgen i februari och i mars väntar ett förberedelseläger.

Junior-EM 2024
När: 25-31 mars
Var: Helsingfors, Tali Bowl
Tävlingsdistanser: Singel, dubbel, 4-manna, All Event, Masters

Mästerskapets hemsida

Linus Wirén   09 januari 2024 12:32