Laget till herrarnas EM är uttaget

Förbundskapten Robert Andersson har tagit ut det svenska laget till herrarnas EM som spelas den 7-18 juni i Wittelsheim, Frankrike. Fem av sex spelare var med vid det senaste Europamästerskapet där Sverige gjorde sitt näst bästa EM någonsin på herrsidan.

Vid EM förra året i Helsingfors tog Sverige åtta medaljer och blev bästa nation i mästerskapet. Nu är det dags att börja ladda för ett nytt EM som spelas i Wittelsheim den 7-18 juni. Följande spelare får representera Sverige i EM:

Pontus Andersson, Team Clan BK, Nässjö
James Blomgren, Team Alingsås BC
Markus Jansson, Team Pergamon BC, Partille
Martin Larsen, Team Pergamon BC, Partille
Jesper Svensson, Team Pergamon BC, Partille
Mattias Wetterberg, Matteus-Pojkarna BK, Stockholm

Förbundskapten Robert Andersson
Assisterande coach Patrick Backe

Fem av sex spelare var med vid det senaste Europamästerskapet i Helsingfors. Den enda som inte var med vid EM 2022 är Mattias Wetterberg som nu är tillbaka i landslaget medan William Svensson som var med senast får stå över till sommaren.
– Gänget gjorde ett väldigt bra EM förra året och det blir inga stora förändringar. Mattias Wetterberg är tillbaka igen efter sin fingerskada och har presterat väldigt bra resultat på de tävlingar vi spelat med Team Sweden den senaste perioden. Han vann bland annat One Lane Challenge i Ed i oktober och blev tvåa i AIK International Tournament i januari, säger Robert Andersson och fortsätter:
– Tyvärr blir det William som får stå åt sidan denna gång. Han är ung och har säkert många mästerskap att se fram emot i framtiden.

Robert Andersson berättar att det har varit tufft att göra uttagningen och att konkurrensen är hård.
– Vi har väldigt många duktiga bowlare och det är flera unga spelare som kommer underifrån. Vi har ett jobb att göra för att ge de yngre spelarna mer tävlingsrutin så att dom ska kunna utmana ordentligt till nästa mästerskap, säger Andersson som menar att erfarenheten i laget väger tungt.
– Det känns bra att ha ett lag med mycket fin rutin och de har alla minst 100 internationella tävlingar i bagaget. Jag vet att de kan hantera svåra profiler och är beredda på snabba förändringar. De har även spelat tillsammans tidigare och känner varandra väl, säger Robert Andersson.

Laget laddar upp med en förberedelsehelg i samband med Europatourtävlingen Ålborg International den 25-28 maj.
– Det betyder jättemycket att få några dagar tillsammans. Utöver tävlingen kommer vi jobba med teambuilding och lyfta vilka förväntningar vi har på varandra och att vi talar samma språk på banan.

Spelschemat under ett EM är späckat och förbundskaptenen betonar att det är viktigt att ta en distans i taget.
– Om det går bra i början av ett mästerskap är det lätt att tro att det ska gå av sig självt sen. Men där får vi inte hamna. Jag vill att vi ska se varje distans nästan som ett eget mästerskap. När vi är klara med singeln så utvärderar vi och stänger den och sedan är det fullt fokus på nästa distans och så vidare.

Robert Andersson ser flera utmanare om medaljerna.
– Finland, Tjeckien och Italien är starka och kanske att även Tyskland kan utmana, säger Robert Andersson.

EM 2023 Wittelsheim, Frankrike
Datum:
7-18 juni
Arena: Cristal Bowling, Wittelsheim

Linus Wirén   21 mars 2023 12:42