Lärorik tävlingsresa till Singapore för Team Sweden-spelarna

Det blev ingen finalplats för någon av Team Sweden-spelarna i Sonic International Classic i Singapore. Emma Halttunen blev bästa svenska med en 59:e plats. Tävlingsresan gjordes framförallt i utvecklings- och mästerskapsförberedande syfte.
– Det var en givande resa, säger förbundskapten Robert Andersson.

Inför den tredje och avslutande kvalomgången i lördags låg Emma Halttunen på plats 39 i Sonic International Classic och hon hade just då greppet om en finalplats. Men det gick inte vägen i de avslutande sex serierna och Halttunen slutade på 59:e plats i kvalet med 3585 poäng. Ottilia Gunnarsson blev 84:a, Anneli Blomqvist kom på 95:e plats och Hanna Engberg blev 119:e i tävlingen. Topp 44 från kvalet gick vidare till finalspelet. Det fanns fortfarande en chans att nå finalen genom desperadon där de fyra spelarna med högst poäng över en serie kvalificerade sig för finalspel. Men ingen av de svenska spelarna lyckades ordna en finalbiljett genom desperadon. Emma Halttunen kom på 21:a plats och blev bästa svenska med 205 poäng. 253 poäng krävdes för att bli topp fyra i desperadon.

Resultaten till trots så tyckte förbundskapten Robert Andersson att det var en bra och lärorik resa.
– Det främsta målet med resan var att utveckla spelarna och jag tycker att det var en givande resa. Allt var väldigt proffsigt arrangerat och vi fick god service från tävlingsorganisationen.

Förbundskaptenen menade att banorna var en utmaning för de svenska spelarna.
– Det var tufft att spela på den 45 fot långa profilen och det var rätt mycket olja på banorna. Det är tvärtemot vad det brukar vara på damtävlingar hemma i Sverige och i seriespelet.

Det svenska gänget följde hela finaldagen på plats och analyserade spelet hos de mest framstående damspelarna.
– Damspelarna från Singapore och Malaysia var bättre på att upprepa sina slag än oss. När vi inte lyckas med det så blir det även svårare att fatta taktiska beslut, säger Andersson som ser utvecklingsmöjligheter på hemmaplan.
– Vi behöver ha fler damtävlingar där spelarna får spela fler serier. Sedan gäller det att man som spelare verkligen sköter grundträningen och tränar på ganska svåra profiler på egen hand. Generellt så behöver vi bli mer spetsiga i träningen, begränsa oss lite och framförallt fokusera på att utveckla en specifik del i spelet. Till exempel att antingen spela rakt eller följa en viss linje. Dessa bitar behöver spelarna jobba med på egen hand så kommer landslagsverksamheten in sen i nästa skede för att vässa till allt ännu mer.
– Många av spelarna i Singapore och Malaysia är heltidsanställda av förbundet och det är svårt för oss att komma upp i den träningsmängden. Därför behöver vi verkligen vara effektiva och få ut det bästa av vår träning, säger Robert Andersson.

På måndag den 29 april väntar nästa Team Sweden-resa. Då åker Robert Andersson tillsammans med Anna Andersson, Josefin Hermansson, Nora Johansson, Victoria Johansson, Cajsa Wegner och Jenny Wegner för att spela Malaysian International Open.

Resultat Sonic International Classic

Linus Wirén   23 april 2024 20:33