Kvalet till Elit-SM avslutat

Under lördagen så avslutades kvalet till Elit-SM i Strike & CO i Örebro. På herrsidan så var det ingen som lyckades rå på James Blomgren som vann kvalet med finfina 2013. Närmast kom Adam Andersson med 1972. På damsidan blev det dock förändring i toppen då Anna Andersson klev in i sista starten och dundrade in 1817 och vann kvalet med nästan 60 poäng före Hanna Engbergs 1759

Idag lördag så spelades de två sista kvalstarterna till Elit-SM och det var en hel del spelare som tog chansen och slog sig in till finalspelet under dagen, då 7 damer och 4 herrar lyckades spela till sig topp-11 platser och gå vidare till final. Störst effekt var det på damsidan, där plats 1-5 togs under lördagen, vilket innebar att Alida Molander, Team X-Calibur, petades ner till en sjätteplats. 

Bäst av alla blev Anna Andersson, Spader Dam, som verkligen var på hugget. Hon klev in på banorna och inledde direkt med 267. Det följdes upp av 233, 255 och 246 till hela1001 på de fyra första serierna. Till sist fick Anna ihop 1817 och en klar kvalvinst var säkrad. 
Övriga som placerade sig topp 5 var Hanna Engberg, Team X-Calibur, Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, Jenny Wegner, BK Femtionian, och Josefin Hermansson, Team X-Calibur. Sista finalplatsen togs av BK Mercis Emma Mewén på 1662. Katrin Jansson från Spader Dam är klar för finalspel som mästare sen förra året.

-Det var skönt att hitta ett spel från start som jag sen kunde luta mig mot, säger Anna Andersson. Hoppas att jag kan hitta samma spel imorgon, men det gäller att tekniken sitter då man lätt blir straffad på sämre slag. Målet är topp 3 imorgon, men det är ett väldigt starkt finalfält och mycket som ska stämma för att det ska hända!

Anna Andersson vann damernas kval till Elit-SM

På herrsidan så blev det inte riktigt lika dramatiska förändringar i resultatlistan under sista dagen. Det blev däremot väldigt dramatiskt kring den 11 och sista finalplatsen. Mattias Nilsson från Jösse slog 1806 i en av de tidigare starterna i maj och hans finalplats hängde på en skör tråd när Teodor Samuelsson, BK Kaskad, Rasmus Edvall, IS Göta, Carl Eklund, IKW/Köping BK och William Svensson BK Kaskad alla passerade honom under lördagen.
Men Mattias klarade sig med minsta möjliga marginal, då både Alvin Kvarnström, AIK och Pontus Falkhäll, Team Pergamon slog 1805 under lördagen och missade därmed final.

Annars var det James Blomgren från Team Alingsås som dominerade kvalet. 578 på de två inledande serierna var sånär svenskt rekord då det bara fattades 1 poäng för att tangera rekordet. Han var även uppe och nosade på rekordet på 7 och 8 serier och landade till sist på 2013 över sina 8 serier. 
Adam Andersson, Team Pergamon, kom hem som färsk mästare på Europatouren och fortsatte visa klass med sina 1972 på fredagen. Markus Jansson, även han Team Pergamon, avrundade topp 3 i kvalet med sina 1968. Jesper Svensson skulle varit med som regerande mästare, men har lämnat återbud, så det blir bara 11 spelare i herrarnas final.

-Det känns givetvis bra, säger James Blomgren, men imorgon börjar alla på noll och det är ett vasst startfält. Banorna är verkligen inte självspelande och det brukar bli lite mer nerv under finalspelet. Men med det sagt så kommer det krävas en och annan dubbel för att vara med i toppen och jag tar inget för givet!

James Blomgren vann herrarnas kval till Elit-SM

Imorgon söndag kör alltså finalspelet i Elit-SM igång. Där är det först 5 serier som gäller för alla 12 i båda klasserna. Efter de 5 serierna går topp 8 vidare till Round Robin, matchsspel där alla möter alla, över 8 serier. När så totalt 13 serier är spelade så går topp 3 vidare till segfinal som kommer spelas under SM-veckan i Umeå den 30 juni

Samtliga resultat

Livescore för morgondagen

Christian Holmén   03 juni 2023 18:41