Katrin Jansson och Peter Hellström är redo för Europacupen

Europacupen i Olomouc i Tjeckien spelas mellan onsdag 26 oktober till söndag 30 oktober. Katrin Jansson och Peter Hellström representerar Sverige. Här hittar ni livestream, resultat och mer om tävlingen.

Livestream

Resultat

Tävlingssidan

Fakta:
European Bowling Championship of Champions (ECC)
24-31 oktober 2022 i Olomouc, Tjeckien
Arena: Bowland Bowling Centre i Olomouc

Program

Tisdag
Officiell träning
Invigning

Onsdag
10.00-14.30 Damer block 1 – 8 serier
15.30-19.00 Herrar grupp A block 1 – 8 serier

Torsdag
10.00-13.30 Herrar grupp B block 1 – 8 serier
14.30-19.00 Damer block 2 – 8 serier

Fredag
10.00-13.30 Herrar grupp A block 2 – 8 serier
14.30-18.00 Herrar grupp B block 2 – 8 serier

Lördag
10.00-13.00 Damer topp 16 – 8 serier
14.00-17.00 Herrar topp 16 – 8 serier

Söndag
09.00-10.45 Damer och herrar topp 8 - 4 serier
11.30-13.00 Semifinal damer och herrar - bäst av 3 serier
13.00-14.30 Final damer och herrar - bäst av 3 serier
14.30.15.30 Medaljceremonier

–––––––––––––––

European Bowling Championship of Champions spelas onsdag 26 oktober till söndag 30 oktober. Katrin Jansson vann Elit-SM i somras i Linköping och representerar Sverige tillsammans med Peter Hellström som blev tvåa i SM på herrsidan. Jesper Svensson som vann Elit-SM tackade nej till ECC då han nyss blivit pappa samt att han vill fokusera på uppladdningen inför World Cup i Australien.
– Jättekul att få chansen att åka samtidigt som det är synd att inte Jesper kan vara med, säger Peter Hellström.

Johan Ekström är coach för laget då förbundskapten Robert Andersson lägger fokus på World Cup som börjar den 12 november. Det svenska laget åker till Tjeckien på måndag och under tisdagen väntar den officiella träningen. Spelet drar igång på onsdag och det är endast individuell klass på programmet.

Peter Hellström som i somras bytte från Team Clan till BK Pondus är nöjd med uppladdningen inför Europacupen.
– Jag känner mig i bra fas. Det har inte varit så stor skillnad i min träning mot hur det brukar vara. Jag har finslipat en del detaljer, framförallt på att rulla bollen mjukare och dra ned svingen lite. Det är ett ständigt arbete och när man är nöjd med något i träningen så dyker det upp något annat som man behöver justera.
Hellström har kört runt tre pass i veckan plus flera tävlingar men berättar att han tagit det lugnare den senaste veckan.
– Jag vill vara riktigt återhämtad och hoppas på en superkompensation tills tävlingsstart.

Det är första gången Peter Hellström spelar Europacupen men han har landslagsrutin från bland annat EM 2016 i Bryssel och VM 2018 i Hong Kong.
– Jag kan inte hänga med i de yngre killarnas fart och rotation så jag behöver utnyttja min erfarenhet och spela smart. Det blir även viktigt att göra bra klotval och hitta rätt spellinjer.

För Katrin Jansson från Spader Dam så blir det första gången i landslagssammanhang.
– Det ska bli speciellt att få dra på sig landslagströjan. Jag vet inte riktigt vad jag har att förvänta mig men jag ska njuta av upplevelsen och göra det så bra som möjligt, säger Katrin Jansson.

Katrin Jansson har under året tagit en SM-trippel då hon vunnit guld i 3-manna, 8-manna och individuellt i Elit-SM för Spader Dam. Hon tycker att formen har känts helt okej det senaste och menar att det blir viktigt att behålla lugnet när det väl är tävlingsdags.
– Jag har fokuserat på att spela många serier i träningen. Jag vet vad jag kan och det gäller att jag inte stressar upp mig utan försöker köra mitt egna race.

Johan Ekström som till vardags är ansvarig för utbildning och rekrytering på Svenska Bowlingförbundet ser fram emot att åka med som coach till Tjeckien.
– Det ska bli spännande och det är alltid roligt att vara med i hetluften, säger Ekström som även var med som ledare vid förra årets Europacup i Grekland.

Han tror att Katrin Jansson och Peter Hellström har chans att nå fina resultat.
– Jag känner mig trygg med spelarna. Om man vinner eller bli tvåa i SM så har man också goda chanser i Europacupen.

Ekström har inte fått reda på vilka spelare de andra nationerna skickar ännu men höjer ett varningens finger för bland annat Italien, Danmark, Finland och Tyskland på herrsidan.
– På damsidan blir nog Danmark, Tyskland och Nederländerna farliga. Till skillnad mot vanliga mästerskap så räcker det här med en stark spelare från varje land så det kan bli lite andra nationer som kämpar om topplaceringarna än på vanliga mästerskap.

Peter Hellström i Clan-tröjan från SM-slutspelet i våras. Numera spelar han för BK Pondus. 

Linus Wirén   22 oktober 2022 18:17