Karl Wahlgren vann kvalet i herrarnas Elit-SM

Det blev till slut Götas Karl Wahlgren som tog hem segern i kvalet till årets Elit-SM. Det var dock jämnt i toppen, då Kaskads Filip Wilhelmsson spurtade starkt och kom sånär ikapp. Men om det var jämnt i slaget om segern, så var det ännu jämnare om de sista finalplatserna. Hela 11 spelare samlades inom 30 poäng. 

Hemmaspelaren Kalle Wahlgren alltså den som lyckades allra bäst i kvalet till årets Elit-SM i Helsingborg. Kalle klev in i kvalet i starten som gick på lördagsförmiddagen och startade starkt med 257. Sen höll han ihop spelet hela vägen och landade till slut på fina 1869 efter 8 serier. Det var dock nära att Filip Wilhelmsson från Kaskad, som spelade i samma start, lyckades komma ikapp. Filip spurtade med 257 i sista serien och fick ihop 1862. Filip slutade som tvåa i kvalet. Trea blev Adam Andersson från Pergamon som spelade sista starten på lördagseftermiddagen och fick ihop 1838.

Alexander Larsson, Pergamon, och David Hermansson, BK Oden, slogs om fjärdeplatsen och var även de sista två spelarna som fick ihop över 1800 på sina 8 serier i kvalet. Alexander lyckades till slut knipa fjärdeplatsen med 1815 medan David fick ihop 1814.

Extremt jämnt om finalplatserna

Det blev en mycket hård kamp om de sista sex finalplatserna. det skiljde bara 32 poäng mellan AIK's Kevin Melins 1788 och Pergamons Martin Larsens 1756. Kevin slutade 6:a i kvalet och Martin slutade på 16:e plats. Allra hårdast var det om de sista platserna. Teodor Samuelsson från Kaskad lyckades till sist knipa den sista finalplatsen med 1776. Bakom honom slutade hela 3 spelare på 1769.

Övriga spelare som tog sig vidare till finalspelet imorgon var Kulladals Martin Paulsson, 1785, AIK's Alvin Kvarnström, 1781, Sturebys Felix Möller, 1781 och Kaskads Elliot Moulin, 1777.
Det blev även en 300-serie under lördagens kval, då Götas Anton Andersson fick ihop 12 raka strike i femte serien. Det räckte dock inte hela vägen för Anton som var en av de tre spelarna som slutade på 1769.

Filip Wilhelmsson, Kaskad
Adam Andersson, Pergamon

Finalspel imorgon söndag

Imorgon söndag, den 4/2, är det dags för finalspelet. Där kommer de 11 som kvalade sig vidare att göras sällskap av fjolårssegraren Carl Eklund från IKW/Köping. Det blir alltså 12 spelare som imorgon börjar med att spela 5 serier kl 09.30. Alla börjar från scratch. Efter att de 5 serierna är spelade så går topp 8 vidare till Round Robin matchspel där alla möter alla i 7 serier innan det avslutas med en utjämningsserie. I varje serie delas det ut 30 extra poäng vid vinst i serien och 15 poäng vid oavgjort.

När totalt 13 serier spelats färdig så kommer det stå klart vilka tre spelare som kommer att få åka till Boden den 21 mars och spela om SM-guldet under SM-veckan. 

Länkar inför finalspelet:

Information och resultat

Livescoring Helsingborg

Livestream Helsingborg

Christian Holmén   03 februari 2024 19:15