Kajsa Samuelsson och Emil Svensson utslagna i kvartsfinal i Masters

Efter medaljsuccén igår så blev det ingen pallplats för Sverige i Masters. Kajsa Samuelsson och Emil Svensson gick längst av de svenska spelarna vid sista tävlingsdagen av junior-EM men båda åkte ut i kvartsfinal. Sverige tar sju medaljer varav ett guld i mästerskapet i Helsingfors.
– Guldet i lag och semifinalsegern över Finland i deras hemmahall kommer vi att minnas länge, säger förbundskapten Robert Andersson.

 

Vid den avslutande dagen av junior-EM i Helsingfors stod Masters på programmet. Fem svenska spelare var kvalificerade för Masters men tre åkte tyvärr ut i steg 1. På tjejsidan föll Elin Bergqvist i en jämn match mot Melissa Garcia, Frankrike, med 2-1 i serier. I killarnas steg 1 så förlorade Carl Eklund mot Magnus Rehnquist, Danmark, i två raka serier.
För Robin Noberg blev det också förlust mot danskt motstånd. Benjamin Kjærsgaard Kristensen drog det längsta strået i första omgången och besegrade Noberg med 2-1 i serier.

Kajsa Samuelsson och Emil Svensson tog sig båda vidare till kvartsfinal. Samuelsson storspelade i första matchen där hon besegrade Fiona Nadine Lindeman, Tyskland. Lindemann vann igår All Event men Samuelsson visade ingen pardon i spelet och vann med höga 253-192, 279-259. Emil Svensson stod för en stark insats i steg 1 på killsidan där han besegrade Jussi Laine, Finland, med 2-0 (226-182, 243-235).

Kajsa Samuelsson och Emil Svensson var en seger från medalj men i kvartsfinalen tog det stopp för dem båda. Samuelsson förlorade mot Karen Kærgaard Nielsen, Danmark, med 2-0 i serier. Emil Svensson föll med 2-0 mot Mikael Aron Vilhelmsson, Island.
– Det är trist. Det hade varit skönt att ta en till medalj och få avsluta juniorkarriären på topp, säger Emil Svensson. Han tar tre medaljer i Helsingfors och uttåget i Masters till trots så är han nöjd med mästerskapet.
– Jag tycker det har varit fantastiskt. Tre medaljer är godkänt även om det gärna hade fått vara högre valör på två av dem. Det har varit roligt att vara här med hela laget. Vi har haft en härlig stämning och hållit ihop varje dag.

Förbundskapten Robert Andersson menar att det var en utmaning för killarna att ladda om efter guldsuccén igår i 4-manna.
– Vi går in rätt hårt i lagspelet och det blev lite tomhet efter guldet. Vi åkte hem sent igår från hallen och det är lite svårt att ladda om. Robin gjorde ett gångbart resultat i steg 1 men motståndaren hittade ett ännu bättre spel. Carl slog ganska många fickträffar där det ändå blev hål och han var väldigt besviken efteråt. Emil gjorde en grym första match. I andra matchen blev det lite spänt och inte lika mycket strike. Totalt sett har Emil gjort ett jättebra mästerskap, säger Andersson och fortsätter:
– Elin spelade bra i första matchen. Det var jämnt men tyvärr blev det förlust. Kajsa gjorde en fantastisk match mot Fiona (Nadine Lindeman). I kvartsfinalen spelade Kærgaard Nielsen väldigt bra.

Sverige stänger junior-EM 2024 med sju medaljer varav ett guld som killarna tog igår i 4-manna.
– Det här är väl inte ett av våra bästa junior-EM. Vi har halkat efter lite på tjejsidan. Inte för att våra tjejer har blivit sämre men flera andra länder har utnyttjat tvåhandsspelet bättre och har mer fart i spelet. Vi måste jobba hårt på att också få lite mer rotation och fart i spelet. Det blir ofta en kägla kvar för våra tjejer och vi behöver få till lite effektivare slag och utveckla spärrspelet.
– Sedan gör Elin ett jättebra mästerskap. Hon avslutade starkt igår i 4-manna och fixade bronset i All Event.

Han ser tillbaka på en fantastisk påskafton med 4 medaljer och killarnas lagguld som sticker ut extra.
– Jag är jättenöjd med killarna. Det är ett moget gäng som kan reflektera över sitt spel. Vinsten i semifinalen mot Finland kommer vi att minnas länge. Det är tufft att besegra dem i deras hemmahall och det är verkligen en höjdpunkt från mästerskapet, säger Robert Andersson.

Resultat

Sveriges medaljer i junior-EM 2024:

Tjejer
Elin Bergqvist brons singel
Elin Bergqvist brons All Event

Killar
Carl Eklund, silver singel
Carl Eklund/Emil Svensson brons dubbel
Robin Noberg silver All Event
Emil Svensson brons All Event
Laget guld 4-manna

Sveriges lag i junior-EM
Elin Bergqvist, 16 år, Spader Dam 
Elissa Mehmet, 16 år, BK Mix Eslöv
Lova Nilsson, 15 år, BS Hässle, Hässleholm
Kajsa Samuelsson, 17 år, Team X-Calibur BK, Partille

Carl Eklund, 18 år, IKW/Köping BK
Albin Gullstrand, 18 år, Team Pergamon BC, Partille
Robin Noberg, 18 år, Stureby BK, Stockholm
Emil Svensson, 17 år, BK Tegnér Säffle

Förbundskapten: Robert Andersson
Assisterande coacher: Amanda Andersson och Robin Skans

Linus Wirén   31 mars 2024 17:17