Josefin Hermansson vinner EM-guld i Masters - ytterligare tre medaljer för Sverige

Josefin Hermansson vinner EM-guld i Masters. Hermansson vann finalen mot Jenny Wegner i två raka serier. Anna Andersson tog brons. Sverige tar totalt 14 av 17 möjliga medaljer i Ålborg vilket är nytt rekord för blågult i EM-sammanhang.

Tre svenska spelare avancerade till semifinal i Masters. Josefin Hermansson ställdes mot Anna Andersson i semifinal och vann i två raka serier med 226-195, 215-198. I den andra semifinalen vann Jenny Wegner över Cecilie Jeanette Mortensen Dam från Danmark med 2-0 (245-178, 236-184).

I finalen var Josefin Hermansson starkast och vann i två raka serier över Jenny Wegner (215-194, 205-158).
– Det känns helt fantastiskt att vinna. Det har varit mycket glädjetårar efteråt och jag rankar den här medaljen i samma liga som VM-guldet i dubbel 2019.
Hon berättar att hon hade lite låg energi under dagen men att hon fokuserade på sitt egna spel.
– Jag sov dåligt i natt och kände mig lite seg men försökte att bara vara i min bubbla och hitta en bra rytm i spelet.
Hon menar att hon hade lite annan strategi i spelet jämfört med de senaste dagarna.
– Jag gick in med inställningen att jag inte visste vilken profil det var idag och ville nollställa mitt spel från de senaste dagarna och testade lite andra klot. Jag hittade ett fint flyt och tog bra beslut som jag är stolt över, säger Josefin Hermansson som tar 5 medaljer på EM varav två guld.
– Jag är supernöjd och glad för alla medaljer. Jag hade inte så mycket rutin från finalspel före EM men har verkligen fått det nu. Jag har fått blodad tand och känner mig taggad på mer framöver.

Dagens silvermedaljör Jenny Wegner tog medalj i alla distanser och fick med sig ett guld i 3-manna.
– Idag spelar jag väldigt bra fram till finalen men hamnar på ett banpar som inte passar mig i finalen och det känns sådär med silver. Jag hade hoppats på något mer guld i mästerskapet, säger Jenny Wegner.

Sverige tar totalt 14 av 17 möjliga medaljer i EM vilket är nytt rekord för blågult i EM-sammanhang. Det tidigare rekordet var från EM 2018 där Sverige tog 11 medaljer.
– Det är jättebra gjort av hela laget och vi har jobbat på fint tillsammans hela vägen, säger Wegner och får medhåll av Josefin Hermansson.
– Vi gör ett helt otroligt mästerskap. Vi hade som mål att ta medalj i alla distanser och vi lever verkligen upp till målsättningarna.

Förbundskapten Robert Andersson är glad över framgångarna.
– Det känns jättebra och jag är stolt över laget. Det är en utmaning att ladda om efter varje distans men vi har varit bra på att hela tiden hitta kraft och ny hunger till nästa distans, säger Robert Andersson och fortsätter:
– Varje kväll har vi haft en samling där vi summerar dagen, stängt den distansen som varit och fokuserat på nästa. Det har varit betydelsefullt och vi har haft en riktigt fin stämning i laget.

Robert Andersson är tacksam att han har med sig Louise Sonne som assisterande coach och menar att de kompletterar varandra väldigt bra.
– Hon stöttar spelarna på ett väldigt bra sätt, får dem att ha rätt sinnesnärvaro och hjälper mig att fokusera på rätt saker.

Resultat

Sveriges lag och vilken klubb de representerar:
Anna Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Sandra Andersson, Spader Dam, Helsingborg
Josefin Hermansson, Team X-Calibur, Partille
Victoria Johansson, Team X-Calibur, Partille
Cajsa Wegner, BK Femtionian och Spader Dam - Hässleholm, Helsingborg
Jenny Wegner, BK Femtionian och Spader Dam - Hässleholm, Helsingborg

Sveriges medaljer i EM:
Singel: Guld Anna Andersson, silver Sandra Andersson, brons Josefin Hermansson och Jenny Wegner.
Dubbel: Guld Victoria Johansson och Josefin Hermansson, silver Jenny Wegner och Cajsa Wegner.
3-manna: Guld Jenny Wegner, Anna Andersson, Cajsa Wegner. Brons Victoria Johansson, Josefin Hermansson, Sandra Andersson.
5-manna: silver hela laget. 
All Event: Silver Anna Andersson, brons Jenny Wegner
Masters: Guld Josefin Hermansson, Silver Jenny Wegner, Brons Anna Andersson.

Linus Wirén   20 augusti 2022 18:22