Joline Persson Planefors vinner guld i Elit-SM

Joline Persson Planefors, Team X-Calibur, vinner guld i Elit-SM. I finalen besegrar hon Jenny Wegner, BK Femtionian, med 220-161. Guldet är Jolines fjärde i Elit-SM.
– Jag är otroligt lycklig, säger Joline Persson Planefors.

Joline Persson var starkast när stegfinalen av Elit-SM avgjordes under fredagen i Umeå. I semifinalen ställdes hon mot Emma Mewén, BK Merci. Joline Persson Planefors kopplade tidigt greppet om semifinalen och radade upp strikes. Emma Mewén ställde kvar käglor i ruta fem och nio och Jolines försprång växte. X-Caliburbowlaren vann till sist semifinalen med 248-198.
– Det gjorde mycket att få en bra start i semifinalen. Jag hade en dålig träning och en dålig inspelning. Men till slut var det bara att göra sitt klotval och köra på en linje och när första slaget i semifinalen var en strike så var det som en bekräftelse att det här funkar. När jag väl hade slagit fem strike i rad så fick jag även en tur-strike och det var betydelsefullt att slå sex strike i rad.

I finalen väntade Jenny Wegner som avancerat direkt dit efter seger i finalomgång 2 tidigare i Örebro. Joline Persson Planefors fortsatte på samma spår som i semifinalen samtidigt som Jenny Wegner hade svårt att hitta rätt i spelet. Det hela blev inte lättare av att Wegner slog upp en blåsa på tummen i mitten av serien. Persson Planefors vann finalen övertygande med 220-161 och kan titulera sig svensk mästare. Det är hennes fjärde guld i Elit-SM.
– Alla SM-guld betyder lika mycket för mig. Jenny är en otroligt bra bowlare så det är kul att slå henne. Det blev lite antiklimax när hon slog upp sin tumme men hon kanske ändå inte hade fått ihop 220 poäng, säger Joline Persson Planefors som tyckte att det var nervöst under spelets gång.
– På min träningsklocka stod det intensiv träning och det vet jag att det inte är. Det var jättenervöst och det är speciellt att spela en final. Jag fokuserade på att fortsätta ta mig till fickan och det känns väldigt bra att ha tagit guldet.

Jenny Wegner berättar att hon blev lite överrumplad över att banorna hade förändrats så mycket från träningen till finalen.
– Jag hittade inte in. Jag skulle ha börjat betydligt längre in i banan. Det var väldigt olikt det vi tränade på och jag skulle ha varit snabbare i tänket. När hålen började trilla in så kändes det kört ganska tidigt. Samtidigt hade Joline ett megaläge och hon gjorde det väldigt bra.

Som segrare i Elit-SM får Joline Persson Planefors representera Sverige i Europacupen i oktober.
– På ett personligt plan tog jag det hårt när VM blev inställt, även om jag förstår det i ett större perspektiv. Så att nå en plats till Europacupen var en extra morot för mig. Det är inte i nivå med VM men det är ett mästerskap.


Medaljörerna damernas Elit-SM: Emma Mewén, Joline Persson Planefors och Jenny Wegner. 

Topp 3
1. Joline Persson Planefors, Team X-Calibur BK
2. Jenny Wegner, BK Femtionian
3. Emma Mewén, BK Merci

Svenska mästare Elit-SM damer de senaste 13 åren: 


Ort

År

Segrare

Förening
Resultat
antal/ser
Bowlingcentrum, Umeå 2023 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK  
Sporthallens Bowling, Linköping 2022 Katrin Jansson Spader Dam, Helsingborg  
  2021 inställt pga pandemi    
Bowl-o-Rama, Stockholm 2020 inställt pga pandemi    
Baltiska Hallen, Malmö 2019 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK, Partille  
Olympia Bowling, Helsingborg 2018 Annie Thorell Spader Dam, Helsingborg  
Bowlingcafét, Borås 2017 Filippa Persson BK Femtionian, Hässleholm  
Vilbergen, Norrköping 2016 Jenny Wegner BK Femtionian, Hässleholm  
Strike & Co, Örebro 2015 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK, Partille 6026/26 ser inkl bonus
Bowling Arena, Jönköping 2014 Jenny Wegner BK Femtionian, Hässleholm 5841/26 ser inkl bonus
Bellevuestadion, Västerås 2013 Isabelle Hultin BK Bågen, Hagfors 5684/26 ser inkl bonus
Baltiska, Malmö 2012 Sandra Andersson Spader Dam, Helsingborg 5797/26 ser inkl bonus
Vårby, Stockholm 2011 Joline Persson Planefors Team X-Calibur BK, Göteborg  
Linus Wirén   30 juni 2023 17:38