Jesper Svensson vinner Europatourtävlingen i Mora

Jesper Svensson var ostoppbar i FM Mattsson Christmas Tournament och dominerade från start till mål. Efter att ha vunnit kvalet så fortsatte Svensson att vara i topp i varje finalsteg under söndagen i Mora. I finalen besegrade han Joakim West.
– Det känns riktigt härligt, säger Jesper Svensson.

Årets Europatoursäsong avslutades med FM Mattsson Christmas Tournament i Mora. Jesper Svensson satte tonen redan i kvalet och vann det på ett storstilat sätt med 1523 poäng över sex serier inklusive två 300-serier. Pergamon-stjärnan fortsatte att glänsa under finaldagen där han tog sig vidare steg för steg och kunde lyfta pokalen i Moraparken under söndagseftermiddagen.
– Det var en väl genomförd tävling från start till mål. Väldigt skönt att vinna och kunna bibehålla spelnivån i karusellen. Jag brukar vara självkritisk men den här gången har jag inte mycket att invända emot. Jag är väldigt nöjd med min prestation, säger Jesper Svensson.

Jesper Svensson klev in i handlingarna i finalsteg 2 under söndagen. Det steget vann han med 1207 poäng över fem serier. William Svensson blev tvåa med 1162 poäng. Tio spelare gick vidare till det tredje steget och där tog spelarna med sig sina poäng från steg 2. Svensson fortsatte att ånga på och vann steg 3 på 2414 poäng. Nora Johansson blev bästa dam i tävlingen efter att ha slutat på åttonde plats i steg 3. 

Till topp fyra, tillika det fjärde finalsteget, fick Jesper Svensson sällskap av en något skrällartad trio i Joakim West, Mathias Otting och Kevin Melin. Norrmannen Mathias Otting som endast är 16 år var det stora utropstecknet av spelarna som avancerade till topp fyra. Otting spelar för BK Bågen i Hagfors och går på bowlinggymnasiet i den värmländska staden. I steg fyra väntade en serie och poängen nollställdes. Där tog det dock stopp för Otting och han slutade på fjärde plats i tävlingen. Jesper Svensson toppade steget med 258 poäng. Kevin Melin var tvåa med 210 poäng och Joakim West trea med 202p. Spelarna tog med sig poängen till kommande karusell samt till finalen och Svensson hade skapat sig ett fint utgångsläge inför avgörandet.

Efter det femte steget fick Kevin Melin packa ihop klotväskan. Den fyrfaldige medaljören från junior-EM 2023 fick ihop 208 poäng och totalt 418 poäng över två serier. Joakim West blev tvåa och hade säkrat finalplatsen med 244 poäng och totalt 446 poäng över två serier. Jesper Svensson slog till med höga 289 poäng, totalt 547 över två serier. Inför finalen hade han en betryggande ledning på drygt 100 poäng.

Svensson vann sedan titelmatchen över Joakim West med 207-165 och totalt 754-611 med de tre avslutande stegen inräknade.
– Med all respekt till Joakim så blev ju finalen lite av en transportsträcka eftersom att jag hade satt mig i en så bra sits. Jag hade bra kontroll på det där.
– Jag tog bra taktiska beslut tävlingen igenom och hamnade inte i några särskilda dippar någon gång. Jag kunde dra nytta av min erfarenhet och hade bra koll på banorna. Det handlar om att spela efter sina förutsättningar, säger Svensson.

Andraplatsen är Joakim Wests bästa resultat någonsin på Europatouren. Han har en fjärdeplats på meritlistan i Norwegian Open för tio år sedan.
– Jag är jätteglad och stolt över att ha blivit tvåa. Jag kan inte säga att jag spelade min livs bowling men banorna passade mitt spel och jag hade en bra bollreaktion. Sedan är det aldrig kul att bli helt överkörd i en final. Men det är ett väldigt rättvist tävlingsformat och Jesper dominerade hela tävlingen. Det kändes lite uppgivet inför finalen, jag ville dock verkligen få till en bra sista serie men det gick inte vägen, säger West som är imponerad över Svenssons insats.
– Det är helt sjukt hur bra han är. Han har en förmåga att slå väldigt bra slag och det är få av hans slag som blir dåliga. Det är inte så himla enkelt att vinna ändå och fortsätta på samma sätt serie efter serie. Men han är så mentalt stark och löser det. Det är bara att gå upp och gratulera.

Jesper Svensson avslutar tävlingsåret på bästa sätt. Vimmerbysonen kan blicka tillbaka på en höstsäsong med storspel i elitserien och flera suveräna tävlingsresultat.
– Det har flutit på väldigt bra under hösten. Jag går alltid in för att vinna och det är härligt att både vinna här och i Markaryd samt bli tvåa i Lucky Larsen Masters. Det är även tävlingar som Robban (Andersson) satt upp som fokustävlingar för Team Sweden så det känns bra, säger Jesper Svensson.

Närmast väntar julfirande och lite ledighet innan han beger sig till USA för spel på PBA-touren. Första tävlingen är PBA Players Championship som börjar den 9 januari.
– Det är skönt att ha med sig detta till touren och jag ska försöka bibehålla den här känslan i spelet. Sedan är touren lite som en annan sport och det är alltid stentufft. Men de senaste resultaten gör givetvis gott för självförtroendet och jag hoppas att det kan bli en bra PBA-säsong.

Topp 4 FM Mattsson Christmas Tournament, Mora: 

1. Jesper Svensson, Team Pergamon BC
2. Joakim West, Team Alingsås BC
3. Kevin Melin, AIK BK
4. Mathias Otting, BK Bågen



Alla resultat

Linus Wirén   17 december 2023 19:02