Jesper Svensson vann kvalet i Mora med dubbla 300-serier

Jesper Svensson storspelade och vann kvalet i Moras Europatourtävling FM Mattsson Christmas Tournament 2023. Med bland annat två 300-serier på de sex serierna strajkade Jesper ihop hela 1523 poäng.

– Jag hittade väldigt rätt i kvällsstarten och det är jag väldigt tacksam för, säger en nöjd Jesper Svensson i en intervju direkt efter det avslutade passet.

Det var under torsdagens sista kvällspass som Jesper Svensson hittade rätt och tog en klar ledning i kvalet.

– Jag lärde mig mycket om mitt första slag i min första start, där jag provade igenom olika klot, och det är lite det man har nytta av när man kan göra omstarter, förklarar Jesper vidare.

Med 1523 vann Jesper kvalet klart före tvåan Arnar Jonsson, Höganäs BC, med 1468. Jesper kryddade även sin torsdagskväll med att göra två 300-serier, både i serie fyra och i serie sex.

– Det är inte vanligt och inget jag hade räknat med. Men det är kul att göra det och jag tror att det första gången jag har gjort det, fortsätter Jesper.

Under den sista kvaldagen på lördagen tog sig två spelare sig in på tio-i-topp vilket innebär fördelen att hoppa direkt till finalsteg 2 på söndagen. I det första morgonpasset fick Team Alingsås Joakim West ihop 1428 vilket räckte till femte plats. Sedan dammade Team Clans William Berggren in 1463 vilket gav honom fjärde plats i kvalet.

I det allra sista passet gjorde Team Alingsås Emanuel Johansson och Köpings Carl Eklund två allvarliga attacker på topp-tio vilket kom att kräva en slagning närmare 1400. Emanuel nådde inte hela vägen fram även om han lyckades med konststycket att spärra uppställningen 7-10.

För Carl gick det bättre och med 1416 poäng tog han sig in på plats åtta och petade ner Clans Pontus Anderssons 1396 till elfte plats. Nu blev det Team Pergamons Oliver Dahlgren som kunde andas ut och bli den lycklige på plats 10 med 1405.

Cuten vid kvalplats 30 och den sista ordinarie finalplatsen togs av BKF Falkenbergs Hampus Nilsson med 1316.

– Vi hade som mål i tävlingen att resultatmässigt hamna med cuten kring 1320 så där lyckades vi ganska väl, säger tävlingsledare Mikael Alfredsson.

Totalt 35 spelare tog sig vidare till söndagens finalspel. De 30 med bästa resultat samt de två bästa spelarna från Early bird och som inte kvalificerat sig bland de 30 bästa och slutligen tre spelare från den avslutande Desperadon som blev klar sent på lördagskvällen. De tre från Desperadon som gick till finalspel var AIK:s Kevin Melin, Hugo Caprin, Team Clan, och Spader Dams Emma Halttunen.

I 2023 års upplaga deltog 95 spelare som tillsammans gjorde 290 starter inklusive re-entrys.

– Det är lite färre än i fjol, men det känns som de som varit här är väldigt nöjda, förklarar tävlingsledare Mikael Alfredsson.

Söndagens finalspel inleds med det första finalsteget där 25 spelare gör upp om 10 platser till finalsteg 2 där även de 10 bästa från kvalspelet ansluter.

Bildtext: AIK:s Kevin Melin, Hugo Caprin, Team Clan, och Spader Dams Emma Halttunen var de tre sista som kvalificerade sig till finalspelet via Desperadon. 

Länk till kvalresultat

Länk till söndagens finalpass

Länk till FM Mattsson Christmas tournaments FB med livesändningar

Jonas Brändström   16 december 2023 22:14