Jesper Svensson och Pontus Andersson inför USBC Masters

PBA-säsongen går in i andra halvlek efter några veckors uppehåll. Både Jesper Svensson och Pontus Andersson har laddat batterierna på hemmaplan och är nu redo för USBC Masters. Där får de sällskap av rekordmånga svenska spelare.
– Riktigt kul att så många tar chansen. Det är en superbra erfarenhet, säger Jesper Svensson.

Senaste tävlingen på PBA-touren var Delaware Classic som spelades den 26 februari-3 mars. Jesper Svensson gick vidare till matchspelet men slogs ut i topp 24 av Bill O'Neill. Pontus Andersson spelar i år hela PBA-touren. Efter en tuff start på säsongen där det tog stopp i förkvalen så kvalade Andersson in till PBA Indiana Classic i februari. Väl där blev det en 16:e plats. I Delaware Classic nådde han också huvudtävlingen och slutade sedan på 55:e plats.

Efter några veckors uppehåll är det nu dags för USBC Masters. 14 svenska spelare är med i majortävlingen. Vi har kollat läget med Jesper Svensson och Pontus Andersson inför tävlingen i Las Vegas.

Fem frågor till Jesper Svensson:

Hur ser du på din säsong hittills på touren?
– Det har varit rätt så mycket mellanmjölk. Det har sällan varit riktigt dåligt men det har heller inte blivit någon fullträff. Jag har väl hängt med hyfsat. Sedan är det ganska stor skillnad på profiler och material här på touren jämfört med hemma. Det är nästan som två olika sporter så det gäller att kunna tackla det också.

Vad betydde det att få ett break och några veckor på hemmaplan?
– Det var skönt att ladda om lite på hemmaplan. Det är rätt lång tid att vara borta från familjen.

Hur ser du på fortsättningen?
– Det är tre stora tävlingar som väntar och det står också viktiga rankingpoäng på spel inför nästa säsong.

Vad tror du om dina möjligheter i USBC Masters?
– Vi får se, det är en tuff tävling och ett annorlunda upplägg. Det gäller att försöka hålla ihop spelet i kvalet och kunna ta sig vidare till matchspelet. I “bracket” krävs även lite stolpe in.

Vad säger du om att så många svenska spelare är med i tävlingen?
– Det är riktigt kul att så många spelare tar chansen. Det kan vara lite av ett uppvaknande att komma hit och spela. Det är något helt annat än att spela ligaspel hemma och det är en superbra erfarenhet. Väldigt bra för svensk bowling.

Fem frågor till Pontus Andersson: 

Hur ser du på första delen av touren?
– I början var det mest en lång uppförsbacke. Det var svårt att hitta rätt klot, få till rätt justeringar i spelet och tufft att kvala in till huvudtävlingarna. Jag försökte verkligen lära mig något varje gång och i de senaste tävlingarna blev det betydligt bättre. Det var skönt att spela några tävlingar där man fick visa att man kan. Speciellt för sig själv.

Har det varit skönt att få några veckor på hemmaplan?
– Ja, det blev en skön reset där jag kunde fokusera på träning och återhämtning. Det var bra att komma tillbaka till lite rutiner och ha personer runt omkring mig som vänner och familj som ger en viktig trygghet.

Hur ser du på fortsättningen av touren?
– Jag är väldigt förväntansfull inför kommande veckor. Jag känner definitivt att jag kan konkurrera bland topplaceringarna om jag gör det bra. Det gäller bara att både spelet och huvudet ska vara med hela veckan. Det blir inte lika många förkval framöver då jag är inne i både USBC Masters och World Series. Den enda gången jag behöver kvala är i tvåmanna-tävlingen tillsammans med William Berggren.

Vad tror du om dina möjligheter i Masters?
– Masters brukar vara kul men väldigt tufft. Målet är självklart att försöka ta sig vidare bland topp 64 till matchspelet. Väl där kan allt hända.

Det är många svenskar med i tävlingen, vad betyder det?
– Det är riktigt roligt att det är fler svenskar som åkt över nu. Jag tror att alla de som är med har en bra chans att ta sig vidare om de bowlar riktigt bra. Vi får hoppas att så många som möjligt tar sig vidare.

Följande svenska spelare är med i USBC Masters, (bokstaven är för den squad de spelar i).

Timmie Ahl (A)
Pontus Andersson (A)
William Berggren (A)
Kim Bolleby (B)
Oliver Dahlgren (B)
Rasmus Edvall (C)
Pontus Falkhäll (A)
Markus Jansson (C)
Alex Joki (A)
Martin Larsen (C)
Robin Persson (C)
Jesper Svensson (A)
William Svensson (C)
Karl Wahlgren (B)

Program kvalomgång 1-3

Måndag 25 mars kvalomgång 1 - 5 serier
16.00 Squad A (fresh oil)
20.30 Squad B (burn)
02.30 Squad C (fresh oil)

Tisdag 26 mars kvalomgång 2 - 5 serier
16.00 Squad B (fresh oil)
20.30 Squad C (burn)
02.30 Squad A (fresh oil)

Onsdag 27 mars kvalomgång 3 - 5 serier
16.00 Squad C (fresh oil)
20.30 Squad A (burn)
02.30 Squad B (fresh oil)

Topp 63 plus den regerande mästaren går vidare till matchspelet.

Schemat för resterande dagar finns här. 

Kval och matchspel sänds på BowlTV

Livescore

Linus Wirén   25 mars 2024 09:31