JEM-silver i landslagsdebuten för Nicole Layrisse och Alice Lindqvist

Nicole Layrisse och Alice Lindqvist tog idag silver i dubbel i junior-EM. I semifinalen slog landslagsdebutanterna ut de regerande junior-Europamästarna från Slovenien. I finalen tog det stopp mot Finland.

– Det känns inte som en förlust i guldmatchen. Det känns som att vi har vunnit ett silver, säger Nicole Layrisse.

Under förmiddagen blev de trea i squad 1 i kvalet. När väl squad 2 var genomförd så visade det sig att Layrisse och Lindqvist behållit sin tredjeplats och avancerade som en av fyra nationer till semifinal. Där ställdes de mot Alja Bergauer och Eva Krafogel från Slovenien som vann guld i dubbel i junior-EM senast i Tilburg 2021.
Svenskorna visade ingen pardon i semifinalen och lyckades vinna med 411-357.
– Vi grät av glädje redan inför semifinalen när vi insett att vi tagit medalj. Men vi laddade om och gör en grym match, säger Alice Lindqvist som berättar att de hade en helt ny gameplan till semifinalen.
– Vi ville skapa friktion i banan som skulle gynna oss som spelar längre in i banan. Vi visste även att de har svårt att spela längre in i banan. Vi löste det och hittade ett bra spel ganska snabbt. Det var väldigt coolt att slå ut Slovenien som vann guld senast.

I finalen fick de ta sig an Finland med Mila Nevalainen och Peppi Konsteri. Konsteri som vann guld i All Event vid damernas EM i Ålborg för några veckor sedan. Det skulle visa sig bli en för svår nöt att knäcka för firma Layrisse/Lindqvist och Finland vann med 444-332.
– Vi fick inte med oss käglorna och Finland var starkare än oss i finalen, säger Alice Lindqvist.

Nicole Layrisse menar att nyckeln till medaljen bland annat var kommunikationen mellan dem två och med coacherna. 
– Vi lyckades hålla lugnet, kommunicera vad som hände i spelet och hade fokus på rätt saker.
Vad betyder medaljen för dig?
– Den betyder extremt mycket. Det känns som att man har kämpat hela sommaren för detta så det känns verkligen bra. Sedan väntar fler distanser och det ska bli kul med team imorgon.

Förbundskapten Moa Ekström var glad över silvret. 
– Tjejerna gör en helt fantastisk insats och bowlade superbra. Det sättet vi har pratat inför om hur vi vill jobba lyckas de verkligen genomföra och det leder hela vägen till en final. De är konstruktiva och kommunicerar väldigt bra med varandra.
– I finalen blev det lite mer nerver och vi hamnade i uppförsbacke tidigt. Men Finland var bättre så det är inte så mycket att säga om det. 

Sverige var nära att få två lag i semifinal. Maja Engberg och Kajsa Samuelsson blev totalt femma i kvalet. Imorgon är det dags för 4-manna. Kl 09.00 inleder killarna och spelar sina tre första serier. Kl 13.15 är det dags för tjejerna. De resterande tre serierna genomförs på onsdag. 

Resultat

Linus Wirén   05 september 2022 22:54