James Blomgren bäste svensk på tredje plats i Ballmasters

James Blomgren blev bäste svensk i den finländska Europatourtävlingen Ballmasters med en delad tredjeplats. James tog sig till semifinal men där fick han ge sig mot finländaren Niko Oksanen.

– Jag är överlag nöjd över min prestation, men gjorde tyvärr en alldeles för dålig insats i semifinalen, förklarar James med blandade känslor.

Om det hade gått mer eller mindre som räls för de svenska bowlarna under kvalet var det lite mer slolpe ut under söndagens finalspel. Robin Noberg, som var tvåa och bäste svensk i kvalet, kom nu på 17:e plats under söndagens Finalsteg 2 där de 16 bästa gick vidare. Robin var fjuttiga sju käglor från att gå vidare.

Av de nio svenska spelarna som tagit sig vidare till söndagens spel föll sex bort redan under det andra finalsteget. Förutom för Robin blev det stopp även för Filip Wilhelmsson, Martin Larsen, Oliver Dahlgren, Carl Eklund och William Berggren.

– Det är ändå Ballmasters, en stentuff tävling med hårt motstånd. Finländarna är mycket duktiga och särskilt i den här hallen, förklarar James Blomgren som var en av de tre svenskarna som tog sig vidare bland de 16 bästa till Round Robin-spelet.

James var också bäst av svenskarna och strajkade in sig på andra plats med 1878 över de åtta serierna och var steget efter finländaren Niko Oksanen som toppade med 1910. Markus Jansson och Teodor Samuelsson tog sig vidare på en åttonde respektive tolfte plats.

De 16 kvarvarande finalisterna delades in i två Round Robin-grupper där alla mötte varandra över en serie med bonus för vinst. Då spelarna tog med sig poängen från det tidigare finalsteget hade James bäst utgångsläge av svenskarna och det förvaltade han väl. James lyckades ta andraplatsen i sin grupp med knappa fyra käglor före finländaren Santtu Tahavainen vilket även kvalificerade honom för semifinal mot finländaren Niko Oksanen som vann den andra gruppen.

– Jag strajkade ut från ruta sju och lyckades ta den semifinalplatsen med fyra käglor, så där är jag nöjd. Jag bytte boll och gjorde några bra beslut och tog chansen så om man slår ihop helheten måste jag ändå vara nöjd men man vill ju alltid vinna när man kommit så där långt.

Markus Jansson kom trea i sin grupp men var poängmässigt ganska långt efter tvåan för vidare spel i en semifinal. Markus hade totalt 3482 mot grupptvåan Luukas Väänänens 3677.

I semifinalen mot Niko Oksanen fick James inte alls sitt spela att fungera och finländaren kunde avgöra mötet ganska tidigt.

– Jag är riktigt besviken på den sista insatsen, det var ingen bra serie alls. Men vi och många andra hade haft problem på det banparet även tidigare. Som helhet är jag säkert nöjd i morgon, det är över 500 personer som spelar och nog bara en enda som känner sig riktigt nöjd efteråt, säger James Blomgren som dock får trösta sig med prischecken för tredjeplatsen på 4000€, motsvarande lite drygt 40 000 kronor.

Mot slutet blev det tydligt att de finländska spelarna trivdes på sin hemmaplan. Finalen blev helfinsk där Jesse Kallio besegrade James baneman Niko Oksanen.

Bland de åtta främsta var det sex finländare och det var bara de två svenskarna Blomgren och Markus Jansson på sjätte plats som av spelare från andra länder lyckades klämma sig in i toppen.

Resultat Ballmasters 2024

 

 

Jonas Brändström   14 januari 2024 17:01